Una din problemele spinoase pe care le trateaza diferite organizatii, medici, psihologi, o armata de mame si partizani ai alaptarii la san, in moduri la fel de diferite, o reprezinta… programul de masa al nou nascutului si al sugarului. Desi problema este abordata din unghiuri diferite, argumentele sunt diverse si parerile impartite, solutia este oferita de cele mai multe ori de catre… copilul insusi. Este foarte important insa ca noi sa obeservam lucrul acesta si sa lasam lucrurile sa decurga firesc.

Una din nevoile fundamentale ale nou nascutului il reprezinta masa. Mancarea. Alimentatia sa in general. De punctat insa din start este faptul ca fiecare copil este unic si ii trebuie respectata individualitatea. Nici o carte din lume, niciun tratat si niciun medic nu ne poate indica orarul exact de masa, ci doar copilul insusi. Dar, subliniem inca o data, trebuie sa observam si sa respectam acest lucru.

Fiecare copil fiind unic, modul in care mananca, intervalele orare sunt diferite. Nu mananca doi copii la fel si in acelasi ritm. Sunt copii mancaciosi sau copii mofturosi. Copii care plang atunci cand le este foame sau copii care suspina. Important este sa va cunoasteti foarte bine copilul. In aceasta directie putem spune ca femeile din comunitatile tribale aveau un fler pe care mamicile de azi il ignora cu desavarsire: copilul trebuie sa manance cand ii este foame. Mai ales ca nou nascut, el are nevoi pe care noi nu le putem intelege intotdeauna dar la care ne putem adapta. Astfel, ca este dimineata devreme sau toiul noptii, ca este pranzul sau suntem intr-o vizita foarte importanta, copilul trebuie hranit daca ii este foame. Ii trebuie respectata aceasta nevoie de mancare si il vom hrani exact atunci, nu mai tarziu. Nu-l vom lasa sa planga pentru ca nu era ora mesei. Ana Savin, in cartea sa „Totul se intampla inainte de 6 ani”, spune: „Prin anii ’20 – ’30 multi oameni credeau ca este un lucru bun sa creezi deprinderi la copii, cat mai devreme cu putinta. O mare parte a acestui antrenament consista, dupa parerea lor, in a obisnui cat mai rapid posibil copilul cu un orar strict. Asa cum si medicii impuneau acest ritm alimentar al unei mese la fiecare 4 ore. Acest regim teribil viola unul dintre principiile fundamentale ale unei educatii care are ca scop crearea unui copil sanatos din punct de vedere psihologic: respectul pentru individualitatea sa.”

Citeste si:  Lumină după întuneric

Din nefericire, se intampla chiar ca in unele maternitati din tara noastra acest drept sa fie incalcat, recomandandu-se proaspetelor mamici sa-si alapteze copilul la ore fixe. Nimic mai gresit. Singura solutie pentru tinerele mamici este ca acestea sa se informeze din timp asupra acestei probleme si sa actioneze in consecinta. Nimeni nu se naste invatat. Dar sa nu te informezi pentru binele copilului tau reprezinta o mare problema.

Articolul precedentNou nascutul si fratele mai mare
Articolul următorSentimentele materne

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau