„Pot să-i dau acest fruct? Și această legumă? Pentru carne, nu este prea devreme?”. Când incepe stadiul diversificării alimentare, părinții tineri își pun o mie și una de întrebări și e perfect normal! Aflați din acest articol ce alimente trebuie evitate pentru copii cu vârsta sub an.

Diversificarea dietetică începe la 4 luni până la 6 luni, din motive pur fiziologice. Laptele matern nu mai este suficient pentru a acoperi toate nevoile copilului. În același timp, sistemul său digestiv este deja bine dezvoltat, iar dinții încep să crească. Bebelușul este gata să descopere arome noi!

Cu toate acestea, diversificarea alimentelor trebuie să fie treptata. Trucul pe care îl oferă pediatrii este de a introduce de fiecare dată un aliment nou. Ordinea nu contează și toată lumea are anumite  recomandări (începe cu legume pentru unii, cu fructe pentru alții). Fiecare părinte trebuie să decidă singur pentru copilul său.

Anumite alimente trebuie excluse înainte de 1 an

Descoperă fiecare familie de alimente, însă încearcă să eviți anumite alimente cat timp copilul nu a împlinit un an.

  • Legumele

Majoritatea legumelor pot fi oferite în timpul diversificării, atât timp cât sunt fierte și amestecate. Cu toate acestea, ca sfat, este mai bine să le evitați la început pe cele care au un gust prea puternic sau care nu sunt foarte digerabile precum : ardei, roșii, varză, țelină, mazăre sau napi.  Înainte de 1 an, evitați legumele crude (în special pentru ca se mesteca mai greu).

Pentru ca nu sunt foarte ușor digerabile și, prin urmare, sunt responsabile de disconfortul digestiv, leguminoasele uscate trebuie evitate înainte de vârsta de 12 luni : linte, năut, mazăre, bob, fasole uscată.

  • Fructele
Citeste si:  Cum sa iti ajuti copilul sa socializeze in siguranta cu colegii

La fel ca legumele, toate fructele pot fi oferite bebelușilor, atât timp cât sunt fierte și amestecate. Anumite fructe coapte pot fi consumate crude, cojite, pasate sau zdrobite, cum ar fi piersici, pere, mere, banane, struguri. Se impune totuși prudenta la fructe cu sâmburi mici: zmeura, căpșuni, afine, care au potențial alergen.

  • Proteinele

Luați măsuri de precauție cu privire la ou, care este considerat si el un produs alergenic. În mod ideal, introduceți-l în cantități foarte mici și apoi creșteți cantitatea progresiv.

 

Datorită prezenței metalelor grele și a compușilor chimici la anumiți pești, este mai bine să evitați consumul anumitor specii : anghile, sardina, crap și stavrid ”. Limitați, de asemenea, peștele sabie, merluciu, rechin și hamsie la bebeluși. Cu toate acestea, puteți introduce in alimentație peștele neutru ca gust, cum ar fi codul.

Nu există nicio restricție în ceea ce privește tipul de carne, cu excepția faptului că este esențial să o gătiți bine: într-adevăr, nimic nu trebuie administrat crud pentru a evita riscul de toxoplasmoză. De asemenea, aveți grijă să oferiți bebelușilor cantitățile potrivite de proteine ​​(de multe ori părinții exagerează)

  • Lactatele

Formal este interzisă administrarea de lapte crud de vaca la sugari din cauza riscului de transmitere a germenilor patogeni, inclusiv listeria. Se pot servi  numai brânzeturi făcute din lapte pasteurizat sau iaurturi din culturi verificate. Să nu uităm că bebelușul nu are încă imunitatea formata.

  • Zaharuri
Citeste si:  Cum sa mentii veselia copilului tau

În ceea ce privește zaharurile, medicii au recomandări clare: „Cazurile de botulism transmise prin ingestia mierii au fost raportate la sugari, consumul de miere este interzis la sugarii cu vârsta sub 1 an „. Lipsa interesului nutrițional și educațional în a oferi pâine și, în special, prăjituri către copii conduce la grave erori in dieta celor mici.

Se recomanda sa nu se ofere pâine înainte de vârsta de 1 an si prăjiturele si biscuiți înainte de 18 luni. Mulți părinți amesteca fructele cu biscuiți însă exista pericolul ca anumite produse de patiserie prea uscate sa obstrucționeze faringele bebelușului.  Evitați alimentele uscate ( pâine, fursecuri) sau lipicioase (bomboane) care se pot bloca în gât. De asemenea, evitați cu desăvârșire fructe precum arahide, fistic, migdale sau nuci ori semințe de orice fel.

Puteți elimina laptele pentru sugari din alimentația pentru copii?

Laptele pentru sugari rămâne principalul produs lactat consumat de sugari (500 ml până la 1 an), deci nu poate fi înlocuit în totalitate cu alte produse, cum ar fi iaurturi sau brânză. Deși ar furniza aportul necesar de calciu și proteine, laptele de vaca nu este suficient de bogat in fier sau acizii grași. Același lucru este valabil și pentru băuturile vegetale (lapte de migdale sau soia) sau laptele de vacă: nu pot înlocui laptele pentru sugari.

Articolul precedentAlimente care lupta impotriva febrei musculare
Articolul următorCuriozitati: 7 trucuri care îți pot schimba culoarea ochilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau