In asteptarea venirii pe lume a copilului, atat mama cat si acesta au de parcurs un drum lung si foarte important, ce dureaza aproximativ noua luni. Aceasta perioada se numeste sarcina si de ea depinde foarte mult starea de sanatate a copilului, si probabil o mare parte din sanatatea sa ca adult. Responsabilitatea sarcinii este a mamei si ea trebuie sa inteleaga ca poate influenta major viata copilului sau prin alegerile pe care le va face in perioada sarcinii. Astfel, pe langa respectarea analizelor si tratamentelor medicale recomandate, o mare importanta o are stilul de viata al mamei de zi cu zi. Acest stil de viata include alimentatia si ingrijirea pe care si-o acorda mama, ca parte a intregului arsenal de masuri de urmat in sarcina. Desigur ca si stilul de viata anterior al mamei are o influenta mare asupra copilului, precum si sanatatea ei inainte si in perioada sarcinii.

Alimentatia in timpul sarcinii

O schimbare majora in viata unei femei insarcinate o suporta alimentatia acesteia. Atat recomandate de doctori cat si din propriile documentari, meniurile zilnice si mancarurile consumate, trebuie sa acopere un necesar optim de nutrienti si vitamine, dintr-o gama variata de alimente. Ideea de baza este mentinerea unei alimentatii sanatoase, din care sa se excluda produsele de tip fast-food, procesate sau cu continut ridicat de zahar si grasimi, accentuand consumul fructelor, legumelor si a carnii usoare. Datorita evolutiei sarcinii, mama poate resimti insa schimbari in preferintele alimentare, prin aparitia unor pofte catre anumite produse, si neputinta consumarii altora, preferate anterior. De asemenea, starile de greata pot bloca alimentarea corecta a mamei, care trebuie sa dea dovada de o mare determinare pentru a-si mentine o dieta potrivita. O alimentatie corecta nu presupune marirea cantitatii de mancare, decat cu 300-500 de calorii fata de consumul anterior, fiind gresita conceptia de a consuma cat pentru doi. De aceea se intalnesc cresterile in greutate peste masura a anumitor gravide, care  au consumat mai mult decat necesarul sau si al copilului. Hrana in exces nu ajuta copilul insa malnutritia poate avea efecte grave asupra dezvoltarii si greutatii acestuia la nastere, determinand chiar si boli sau malformatii. Acest lucru este determinat de faptul ca spre diferenta de mama care simte gustul si placerea consumului unui aliment nerecomandat in sarcina, copilul primeste doar nutrientii acestuia, care pot fi aproape nuli din punct de vedere organic. Responsabilitatea mamei consta in plasarea interesului si sanatatii copilului pe primul plan, si abia pe al doilea plan satisfacerea placerilor sale culinare. In perioada sarcinii trebuie consumate in cantitati mari alimente ce contin fier, calciu, acid folic, vitamina D, proteine, fibre alimentare, obtinute din cereale, fructe, legume, lactate, branzeturi, carne de pasare, vita sau peste, oua, nuci, arahide, linte si fasole. Carnea trebuie gatita bine, ouale fierte suficient, iar lactatele si sucurile bine pasteurizate. Nu se consuma decat apa potabila bine verificata, si produse fara potential alergen. De asemenea, alcoolul este interzis in perioada sarcinii iar consumul cofeinei se va face in cantitati mici.

Citeste si:  8 adevăruri surprinzătoare despre sexul după naştere

Ingrijirea in timpul sarcinii

O atentie sportia in timpul sarcinii trebuie acordata sanatatii dar si stilului zilnic de viata si a mediului inconjurator. Astfel, o femeie insarcinata trebuie sa respire aer curat, sa mentina constant igiena sa si a spatiului de locuit, sa faca miscare si plimbari in aer liber, sa evite pe cat posibil stresul si activitatile periculoase, oboseala sau surmenajul, sa isi ingrijeasca in continuare aspectul fizic al pielii, parului si al tinutelor, prin folosirea de produse recomandate femeilor insarcinate. Lotiunile si cremele folosite in aceasta perioada constituie o adevarata industrie si se gasesc in game vaste, fiind de un real ajutor pentru viitoarea mamica.

Citeste si:  Anemia in timpul sarcinii
Articolul precedentSarcina – cum ne pregatim pentru noul venit in familie
Articolul următorServiciu stresant? De lăsat sau de înfruntat?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau