O alergie alimentară este o reacție excesivă a sistemului imunitar la un aliment care în mod normal este inofensiv. Această reacție poate fi imediată sau întârziată.
Aproximativ 6 – 8% dintre copii au alergii alimentare. Alergia la arahide afectează de exemplu 1-2% dintre copii. În majoritatea cazurilor, alergia va dispărea înainte de vârsta de 5 -7 ani. Pentru unii alergeni, până la 80% dintre copii vor avea această șansă
Exista circa 10 alimente sunt considerate a fi alergenii responsabili pentru majoritatea reacțiilor alergice grave:
• arahide
• grâu
• fructe de mare (pește,
• crustacee și moluște)
• semințe de susan
• lapte
• nuci
• ouă
• boabe de soia
• sulfiți
• muștarul
Simptome
Semnele și simptomele asociate unei alergii alimentare pot apărea în câteva minute, ore sau zile de la ingestia unui alergen.
Cele mai frecvente semne sunt:
• eczeme, urticarie, pete roșii umflate;
• plâns, iritabilitate;
• dificultăți de somn, schimbare rapidă a stării generale;
• vărsături cu jet, diaree repetată, constipație persistentă;
• întârziere in creștere sau creștere insuficientă în greutate;
• astm, dificultate de respirație, umflare a buzelor, limbii și gâtului.
Unele dintre aceste simptome pot indica faptul că copilul dumneavoastră are o reacție alergică severă. De exemplu : starea sa generală se schimbă rapid într-un mod semnificativ (de exemplu, iritabilitate, somnolență, pierderea cunoștinței), buzele sau limba se umflă, respiră cu dificultate, vomită. In acest caz discutați de urgenta cu un medic.
Copiii cu risc crescut de alergii alimentare sunt cei care au deja o alergie alimentară, au eczeme semnificative (de cele mai multe ori), urticarie, astm sau febră a fânului, au antecedente familiale de alergii (alimentare sau altele)
Alăptarea și alergiile
Studiile medicale au arătat o legătură între alăptarea exclusivă pentru primele 4-6 luni de viață și prevenirea alergiilor. În plus, adoptarea unei diete speciale (restricții sau eliminări de alimente) pentru mamă în timpul sarcinii sau alăptării nu ar avea un efect protector asupra alergiilor alimentare, chiar dacă exista un risc pentru copil.
Alergii și introducerea alimentelor complementare
Bebelușul este pregătit fizic să mănânce alimente complementare de la vârsta de 6 luni. În plus, introducerea timpurie a alimentelor complementare – adică înainte de vârsta de 4 luni – ar crește riscul de alergii, potrivit specialiștilor.
Cu toate acestea, contrar celor recomandate de mult, întârzierea introducerii anumitor alimente după 6 luni nu ar împiedica apariția alergiilor. Nu există dovezi științifice care să arate că introducerea tardivă a alimentelor alergene ar proteja un copil de alergii ulterior. Dimpotrivă, ar putea chiar să crească riscul. Dacă credeți că copilul a avut o reacție alergică la un aliment, este important să consultați un medic pentru un diagnostic.
Medicii nu mai recomandă să așteptați o anumită vârstă pentru a introduce un aliment cu potențial alergen, cum ar fi peștele. sau albușul de ou. Această recomandare se aplică și copiilor cu risc de a dezvolta alergii, cum ar fi cei care au un membru al familiei suferind de alergie. Părinții acestor copii ar trebui totuși să discute situația cu medicul pediatru pentru a afla cum să reacționeze în caz de alergii și astfel să fie mai liniștiți.
Cu toate acestea, puteți lua măsuri de precauție pentru a putea identifica alimentul responsabil pentru o reacție alergică. Când copilul începe să mănânce alimente solide, asigurați-vă că nu introduceți decât un singur aliment pe rând. Începeți cu 5 ml piure și creșteți treptat cantitatea. Nu este recomandat să ii dați un aliment crud, atunci când îl mănâncă pentru prima dată. Gătitul scade efectul alergic al alimentelor, în special al fructelor și legumelor.
La început, evitați să-i oferiți alimentelor care conțin mai mulți alergeni și așteptați 3-5 zile înainte de a oferi un aliment nou. Daca cel mic are simptome de alergie, puteți afla cauza.
buna ziua. Am un bebe de 2 luni. As dori sa stiu ce teste se fac pt a descoperi alergiile. Are si reflux silentios. Pe langa asta este fff agitat,se scarpina la ochi,tresare,nu doarme.ziua mai deloc. Hranit cu hipp ar. La analize calprotectina a iesit 317,iar lactoferina 13.4. Nu stiu incotro sa ma mai duc. Am fost la 3 pediatri…opinii diferite. Multumesc