Copii se comporta gresit din multe motive, dar motivul cel mai frecvent este plictiseala. Isi dau seama de faptul ca functioneaza, mai ales cand primesc ce vor facand acest lucru. Uneori dorinta de putere este, de asemenea, motivul rautatii lor, deoarece acesta este un mod prin care un copil incearca sa afirme controlul. Deci este important sa stim cum sa lupti cu aceste actiuni si cum sa le gestionezi intr-un mod corect.
Verzuliu vrea sa te ajute sa iti usurezi putin viata de parinte, asa ca vreau sa iti prezint 9 sfaturi de parenting despre cum sa previ incapatanarea copilui.
1. Arata-i o abordare mai calma a situatiei
Copiilor le place adesea sa-si copieze parintii, asa ca ar trebui sa le modelam comportamentul si actiunile invatandu-i sa fie calmi. Daca arunca o farfurie si tu incepi sa tipi la el, va deveni normal pentru el. Deci, in schimb, arata-i un mod diferit de a face fata emotiilor lor.
2. Ofera-i alegeri astfel incat sa poata decide ce vrea sa faca
Potrivit profesorului Angie T. Cranor, oferirea unei alegeri copilului tau va ajuta la sarisfacerea nevoii lui de a se simti in control. Deci, daca trebuie sa-si ridice jucariile si apoi sa se spele pe dinti, intreaba-l ce vrea sa faca mai intai.
3. Poarta gustari cu tine
Un comportament neplacut sau o atitudine proasta se datoreaza adesea foamei, asa ca daca tu si copilul tau sunteti afara si ai gustari la tine, s-ar putea sa salvezi o adevarata nebunie si sa iti menti copilul intr-o buna dispozitie.
4. Fa-l constient de posibilele rezultate negative
„Pentru ca asa am spus” nu este un motiv bun pentru a-l da unui copil atunci cand te intreaba de ce nu ar trebui sa faca ceva. Incearca intotdeauna sa comunici cu el si sa ii explici ce s-ar putea intampla daca se comporta gresit si de ce nu ar trebui sa faca anumite lucruri. Fa-i constienti de consecintele naturale pe care le-ar putea avea actiunile lor, astfel incat sa poata invata si sa ia decizii mai bune pentru el insusi mai tarziu.
5. Creaza o rutina de acasa pe care trebuie sa o urmeze si recompenseaza-l
Ajuta-l sa dezvolte o rutina buna. De exemplu, fara televizor dupa o anumita ora, ajutatul la spalatul vaselor, spalatul pe dinti, mersul la culcare la o ora potrivita etc. Si daca vrei creativitate, ai putea intocmi un tabel pentru luna respectiva. Spune-i ca daca urmeaza rutina pentru o luna intreaga (sau 1-2 saptamani), ar putea obtine un fel de recompensa la alegere.
6. Ofera-i consecinte logice pentru incalcarea regulilor
Consecintele logice sunt legate de un anumit comportament gresit. De exemplu, daca copilul tau nu vrea sa-si manance vegetalele nu-i oferi desertul. Sau daca nu vrea sa-si ridice jucatiile, nu lasi sa se joace cu ele pentru restul zilei. Acest lucru este bun pentru copii care se lupta cu anumite lucruri. Cu toate acestea, evita consecintele care nu sunt logice, de exemplu – daca nu doreste sa termine de mancat nu ii faci ordine in camera.
7. Redirectioneaza atentia copilului
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, uneori copii se pot purta urat pentru ca sunt plictisiti si nu stiu ce vor. Asadar, sa ii gasesti ceva de facut, in mod specific pentru a-l mentine angajat si distrat, i-ar putea redirectiona atentia spre ceva bun, mai degraba decat obraznic.
8. Cerei opinii si solutii la probleme
Intreaba-l daca exista o problema sau ceva ce il deranjeaza, daca este ceva in neregula. Stai cu el si discuta. Incearca sa ii ceri parerile despre ceea ce crede ca ar trebui sa faca pentru a rezolva o problema. Daca nu are un raspuns ajuta-l putin, dar nu uita, este important sa-l faci sa simta ca isin rezolva singur problema si este important sa il feliciti si sa il incurajezi.
9. Recunoaste-i emotiile si incearca sa il ajuti
In loc sa actionezi ca si cum ar fi rautacios, ii poti arata ca il intelegi. Deoarece emotiile joaca un rol important in comportamentul copilului, este intotdeauna bine sa le recunosti. De exemplu, un simplu: „Stiu ca esti dezamagit ca nu putem iesi azi in parc, dar vremea nu este buna. Sa facem altceva impreuna pentru a compensa acest lucru”, ar putea merge cu copilul tau.
Tu cum faci fata situatiilor in care copilul tau se comporta gresit? Te rog sa impartasesti gandurile si ideile tale cu alti parinti in comentarii.