Navigăm cu toții pe vremuri cu adevărat ciudate și haotice. Școlile s-au închis, iar părinții se confruntă cu provocările muncii de acasă, în timp ce încearcă să-și ajute copiii să îndeplinească misiuni școlare pe platforme digitale necunoscute și la subiecte din afară zonei lor de confort.
Mii de părinți se confruntă, de asemenea, cu incertitudinea angajării sau pierderea locului de muncă, întrucât economia merge către recesiune. Aceste schimbări abrupte se pot simți înfricoșător pentru adulți și duc la destabilizarea vieții copiilor. În perioadele de criză, cum ar fi pandemia actuală COVID-19, frica și anxietatea sunt adesea amplificate.
O criză este orice eveniment periculos care creează un dezechilibru în rutina familiei. Indivizii fac față schimbărilor bruște diferit, în funcție de vârstă și experiențe anterioare. Pentru unii copii, ceea ce se întâmplă acum este perceput ca o perturbare temporară. În timp ce pentru alții, această este o criză care ii afectează mult.
Indiferent de situația în care vă aflați, mai jos sunt câteva strategii practice care vă pot ajută să navigați cu succes în timpul crizei actuale de sănătate publică.
1. Observa reactia la stres
Lumea așa cum o știm pare să se schimbe. Pentru unii preșcolari și copii de vârstă școlară, schimbarea poate fi foarte confuză și chiar înfricoșătoare. În timp ce este posibil că unii copii să nu fie deloc afectați, alții se pot lupta să facă față, dar nu își exprimă problemele. Anxietatea, tristețea și plictiseala sunt reacții comune la schimbările mari. Pentru copiii mai mici, este util să monitorizați schimbările extreme în comportamentul lor tipic, observând indicii de regresie.
Pentru adolescenții de liceu, puteți observă o iritabilitate crescută, stări de suferință fizică, cum ar fi dureri de stomac, migrene, lipsa poftei de mâncare sau mâncatul excesiv. .Adolescenții pot simți furie și dezamăgire pentru lipsa de repere, cum ar fi sezonul sporturilor de primăvară, întâlnirile cu prietenii, călătoriile, absolvirea ciclurilor de învățământ.
Lipsa colegilor de școală și a profesorilor din peisajul zilnic nu poate fi suplinită cu ajutorul lecțiilor online. Mulți copii nici nu au acces la această formă de învățământ și stau acasă fără să continue procesul de învățare.
Identifica așadar sursa de stres și încearcă să vezi care e reacția copilului tău la situația actuală.
2. Ajută-ți copilul să se simtă în siguranță
Indiferent dacă părinții au acasă un preșcolar sau un elev de liceu, crearea unui sentiment de siguranță este imperativă în perioada de criză. Copiii au nevoie de rutină și predictibilitate pentru a se simți în siguranță.
Ne confruntăm atât de mult cu o stare total diferită, așa că menținerea regulilor și rutina în familie este deosebit de importantă. Păstrați ora de masă obișnuită și ora de culcare. Când ajutăți la sarcini școlare, încurajați succesul lucrând în ritmul copilului vostru și alternând între studiu și joc.
Rezervați timp de petrecut cu copiii, pentru a discuta la sfârșitul zilei, pe canapea și pentru a viziona filmele lor preferate. Orice activități le faceți în casă împreună sunt benefice pentru cei mici.
3. Prioritizează distracția
Jocul este valoros în perioadele incerte, deoarece poate alimenta râsul, ceea ce în general scade stresul. Jocurile de masă oferă beneficii unice pentru sănătate cognitivă, cum ar fi capacitatea sporită de memorie și de rezolvare a problemelor..Activitățile fizice în aer liber , să zicem în curtea casei, ajută la scăderea stresului și la calmarea minților anxioase.
Scrisul este un mod productiv de a ajută la scăderea anxietății și de a stimula starea de spirit. Sugerați copiilor mai mari să țină un jurnal. Scriind despre ce îl preocupă, se va elibera de gândurile negative. De fapt, probabil că toți am putea beneficia de o astfel de idee a unui jurnal în perioada de izolare.
4. Nu trebuie să știi toate răspunsurile
În perioade de criză, informațiile sunt de neprețuit. De asemenea, poate fi copleșitor. Pe măsură ce informații noi apar zilnic, vor există mai multe întrebări. Copiii mai mici se pot întreba: „Este sigur să o vizitez pe bunica?” Izolarea de cei în vârstă trebuie explicată cât mai simplu pentru copii mici, care trebuie să rețină că o fac pentru binele bunicilor.
Copiii mai în vârstă pot pune la îndoială logica de a sta departe de prieteni pentru o perioadă nedeterminată de timp. Rămâi deschis să răspunzi la toate întrebările și este OK să nu știi toate răspunsurile. Nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul. Împărtășește calm ceea ce știi și admite ceea ce nu știi. Oferă informații adecvate vârstei. Amintește copilului tău că este curajos și că familia lui este complet pregătită pentru a face față acestei crize împreună.
5. Rămâi conectat social
Frică și anxietatea sunt răspândite, iar distanțarea socială ne separă de rețelele noastre sociale de suport emoțional ( familie, colegi, prieteni, vecini). Din păcate, separarea socială îți poate crește riscul de singurătate. În timpul unei crize, este și mai critic să rămâi conectat pentru a reduce o parte din stresul pe care îl creează distanțarea socială. Copii de orice vârstă trebuie să înțeleagă că rămân în legătură cu prietenii, rudele și toți cei dragi care sunt acum la distanță.
Dincolo de un apel sau un text, există alte modalități de a rămâne conectat. Ia în considerare posibilitatea de a permite tinerilor ideea de a se conecta practic cu colegii prin intermediul unor platforme de social media selectate. Bunicii pot experimenta legături și povești virtuale cu copii mai mici. Google Hangouts sau Skype sunt modalități excelente pentru copiii mai mari de a discuta cu prietenii în timp ce practică distanțarea socială.
Acum putem accesa online diverse evenimente virtuale unice. Aplicații de tot felul le deschid universul copiilor de toate vârstele : muzee online, noutăți, cărți de citit virtuale.
6. Găsește un scop al izolării
În calitate de părinți, suntem modele pentru copii noștri și depinde de noi să îi ajutăm să navigheze prin propriile emoțîi puternice. Este important să vă protejați nu numai sănătatea fizică, ci și sănătatea mentală. Îndepărtați spiralele negative ale gândirii, evitând pesimismul și exersând recunoștința.
Recunoștința ne sprijină sănătatea și ajută la cultivarea stării de bine. Dacă anxietatea începe să se strecoare, încercați să meditați cu ochii închiși și în timp ce vă concentrați asupra respirației, reflectați pe la lucruri pentru care sunteți recunoscători. Cu toată lumea acasă, e bine să comunicați sincer și deschis cu toți membrii familiei. Profitați de oportunitățile pe care această perturbare majoră le oferă.
Lecțiile învățate prin ajutorarea altora sunt de neprețuit. O modalitate de a ajută vecinii vârstnici sau cu risc ridicat este oferirea de asistență la cumpărarea alimentelor sau a rețetelor. Ajutându-i pe ceilalți, copii învață solidaritatea socială.
Concluzii
Suntem într-un moment unic. Incertitudinea cu privire la ceea ce urmează poate alimenta anxietatea. Nu știm ce este mai departe, dar amintiți-vă, suntem cu toțîi împreună. Ai răbdare cu ține și familia ta. Situația actuală cere echilibru, calm, rutină. Fiți mereu alături de copii, în perioada în care stați acasă cu ei. Stresul și anxietatea pot agrava boli și suferințe, așa că încercați să mențineți o atmosfera senină și pozitivă.