Prima data cand bebelusul tau va incepe sa bolboroseasca el ceva acolo, ceva apropiat de „mama” sau „tata” va fi un moment foarte special. Se pare ca toate acele nopti nedormite si schimbat de scutece incep sa merite.
Stiai ca dezvoltarea limbajului copilului tau incepe cu mult inainte de asta?
Chiar din pancete copilul tau iti recunoaste vocea si ii place sa asculte sunetele inabusite ale lumii exterioare.
Parintii sunt adesea dornici sa auda primele cuvinte ale copilului lor. In casele in care se vorbeste mai mult de o limba, adica romana si italiana de exemplu, copii incep sa vorbeasca uneori putin mai tarziu. Fetele incep sa vorbeasca mai devreme decat baietii. Un copil de 1 an va folosi de obicei intre doua si sase cuvinte unice, in timp de un copil de 2 ani are adesea intre 200 si 300 de cuvnte pe care le va combina.
Acesta este un salt urias in doar un an. Este important sa recunostem si restul formelor de comunicare pe care le preia: diferite indicatii, te copiaza adica incearca si el sa se spele pe cap sau sa vorbeasca la telefon. Toate aceste actiuni adorabile sunt modalitati non-verbale de interactiune.
Daca fiul tau este mai lent, poti face multe pentru a-l incuraja.
Iata cateva sfaturi simple care pot ajuta copii sa vorbeasca.
1. Opriti toate dispozitivele din casa
In anii 2020 cand totul aproape este digitalizat, este normal sa deschizi televizorul cand iei micul dejun, sa asculti muzica in timp ce te speli pe dinti si sa suni prietenii in timp ce esti pe drum spre magazin. Cu cat poti sa limitezi toate aceste actiuni in timp ce interactionezi cu copilul tau cu atat este mai bine. Acesta nu lasa copilul tau sa se concentreze pe vocea ta si ceea ce spui.
2. Contactul viazual
Stai la acelasi nivel cu copilul tau atunci cand ii vorbesti pentru a avea contact vizual. Acest lucru va ajuta la comunicarea timpurie, permitantandu-i unui bebelus sa iti directioneze atentia asupra unui obiect sau zone doar privindu-l. Pe masura ce cresc, acest lucru ii va ajuta sa vada cum se misca gura ta cand pronunti cuvintele si despre ce obiecte vorbesti.
3. Raspunde bolboroselilor bebelusului tau
Este posibil sa vi vazut cateva dintre videoclipurile virale super dragute cu parintii care au conversatii cu bebelusii lor. Dar nu este doar dragut ci si eficient pentru dezvoltarea lor. Asculta ce zice el acolo, fa o pauza si raspunde ca si cum ar fi avut sens ceea ce a bolborosit bebelusul tau – „da imi place si terciul meu!”
4. Foloseste actiuni impreuna cu cuvinte
Ziua de maine este o oportunitate pentru a invata si este usor. Sune doar ce faci: „urc pe scari”, „beau laptele”. Chiar si inainte de varsta de 12 luni, atunci cand fluturi din maini spune „pa-pa” pentru ca acest lucru va ajuta bebelusul tau sa creeze conexiunea.
5. Invata sa te abtii
Lasa-l pe copilul tau sa se joace singur si tu supervizeaza-l dand impresia ca te joci si tu. In felul acesta vor gravita in jurul a ceea ce ii intereseaza si vor fi mai dornici sa ridice noul obiect. Voirbeste-i despre ceea ce face si repeta numele obiectului.
6. Cantati impreuna
Cand incepe cantecelul, chiar daca bebelusul tau va ingana el ceva acolo tu continua sa canti. Cuvintele repetitive din cantecel vor ajuta la dezvoltarea limbajului copilului tau. Incearca sa adaugi si cateva actiuni in concordanta cu cuvintele folosite si vei observa ca el va incepe sa inteleaga cuvintele simple precum „intindeti mainile”.
7. Extinde cuvintele
Pe masura ce copilul tau incepe sa foloseasca cuvinte unice poti sa le repeti si sa mai adaugi. De exemplu, daca spune „suc” tu poti raspunde cu „mai mult suc”, „suc te rog” sau „bea suc”. Nu numai ca repetarea acestor cuvinte va ajuta dar daca adaugi si alte cuvinte simple va incepe sa inteleaga cum se formeaza o propozitie.
8. Citeste-i multe carti
Cartile ajuta la a forma o legatura linistita cu copilul tau mereu ocupa sa se joace. Daca este distras atunci cartile interactive te vor ajuta sa ti atentia copilului la poveste. Citeste in mod regulat aceleasi carti si copilul tau va incepe sa asocieze imagini cu cuvinte din cand in cand te poti intrerupe sa vezi daca poate termina propozitia.
9. Intreaba copilul tau daca te poate ajuta
Cand micutul tau incepe sa inteleaga cuvintele si instructiunile simple, il poti ruga sa te ajute cu sarcinile de baza „hai sa gasim pantofii”, „du-te si adu-mi palaria”. Aceste lucruri simple ii vor cimenta utilizarea limbajului in viata de zi cu zi si il vor face sa aiba un sentiment de realizare.
10. Ai rabdare
Invatarea este un pic frustranta. Imagineaza-ti ca incerci sa spui cuiva ca vrei un pahar cu apa intr-o tara straina unde nu stiti limba. Inevitabil aceastra frustrare poate duce la tulburari. Incearca sa iti mentii calmul si sa cauti indicii non-verbale dand o multime de laude pe parcurs.
Daca pe la 12-18 luni copilul tau inca nu vorbeste este nevoie sa soliciti ajutorul medicului pediatru.