Dintotdeauna oamenii, in special femeile, au fost preocupati de aspectul fizic; pe langa lungimea/ culoarea parului, inaltime (unele persoane practica diferite sporturi pentru a se inalta), vestimentatie, machiaj, de mare interes este greutatea (mentinerea greutatii sau scaderea in greutate; foarte rar se vorbeste despre cresterea in greutate). Majoritatea isi doresc o scadere rapida a numarului de kilograme, insa schimbarile bruste afecteaza organismul (sunt afectate atat organele interne, cat si pielea). Desi se doresc rezultate rapide, este bine sa te inarmezi cu multa rabdare si speranta si sa tii o dieta mai putin drastica, o dieta sanatoasa, care sa aiba in timp efectele asteptate si care sa nu aiba un impact negativ asupra corpului.
Nu te infometa, slabeste sanatos
Inca din 1963 (anul aparitiei ei, in Statele Unite) se foloseste cu succes dieta Weight Watchers. Este perceputa, mai mult, ca un stil de viata, in detrimentul binecunoscutului si de temut termen regim, deoarece este prietenoasa cu poftele si cu mancarea, fiind impotriva infometarii. Principiul de functionare este relativ simplu, realizandu-se un punctaj personalizat (in functie de sex, varsta, greutate, inaltime si aspecte legate de activitatile zilnice) ce trebuie respectat de cei care urmeaza aceasta dieta; fiecare aliment are atribuit un anumit numar de puncte (calculat, in functie de lipide si de numarul de calorii, dupa o formula secreta; exista, insa, tabele cu aceste detalii), astfel ca poti consuma ce alimente doresti si cat vrei atat timp cat la final de zi ajungi la punctajul ce trebuie respectat cu strictete. De exemplu, fructele si legumele au cel mai mic punctaj, lactatele cel mai mare, iar la carne punctajul difera, cum e si firesc, de la un tip la altul. In SUA si Marea Britanie se organizeaza intalniri periodice al celor ce urmeaza dieta Weight Watchers atat pentru a gestiona bine etapele, cat si pentru suport psihic (motivare reciproca); exista, desigur, si un site pe care acestia se inregistreaza, li se calculeaza automat (in functie de citeriile specificate anterior) numarul de puncte (initial, cat si consumul zilnic) si socializeaza prin intermediul forumului.
Aceasta dieta este denumita si Ingerul pazitor al greutatii deoarece permite slabirea treptata (media este de 1 kg pe saptamana), mentinand un stil de viata sanatos, incurajand o alimentatie diversificata si practicarea unui sport; efortul fizic fie accelereaza scaderea in greutate, fie acumuleaza puncte bonus ce pot fi utilizate pentru suplimentarea unei mese (de exemplu pentru a satisface o pofta). Este o dieta ce are grija de sanatatea persoanelor care o adopta, neafectand organismul, deoarece:
- recomanda consumul zilnic de fructe si legume;
- nu are un regim alimentar impus;
- este obligatoriu consumul de apa, pentru o hidratare corespunzatoare;
- nu are un impact brusc asupra greutatii;
- recomanda efortul fizic, sportul; acesta are rolul de a accelera scaderea in greutate si de a pastra o stare de spirit excelenta;
- exclude instalarea senzatiei de foame datorita alimentelor (broccoli, castravete, ceapa, fasole, rosii, salata verde, varza, telina, ceai, cafea fara zahar, ciuperci, gutui, fructe de padure etc.) ce au punctaj zero, deci pot fi consumate oricand, oricum si in orice cantitate.
Slabeste pas cu pas
Pentru a ajunge la rezultatele asteptate, trebuie urmati o serie de pasi (ca la orice dieta) si respectate anumite aspecte:
- trebuie stabilit corect numarul de puncte necesar, deoarece el sta la baza functionarii dietei Weight Watchers;
- este necesara calcularea (matematica sau introducand datele in acel software existent) a consumului zilnic (fie iti stabilesti un meniu, fie punctezi pe masura ce consumi un aliment);
- este necesar consumul a 2 litri de apa zilnic;
- este recomandat consumul a 4-5 portii de fructe si legume;
- trebuie consumate 2-3 portii de produse lactate;
- efort fizic zilnic, regulat (scazut, moderat sau ridicat, in functie de dorinta/ putinta fiecarui individ); pe baza greutatii si a tipului de sport practicat se calculeaza punctajul bonus (de exemplu o persoana care are greutatea de 77 kg si joaca fotbal 60 de minute are un punctaj bonus de 8, iar un individ de 59 kg ce face yoga are un punctaj bonus de 2 pentru o ora de efort). In functie de complexitate, sporturile (efortul fizic) pot fi clasificate astfel: in categoria nivel redus se regasesc plimbarile lente, echitatie, yoga etc., la nivel moderat avem fitness, culturism, gimnastica, tenis, aerobic, mersul pe bicicleta etc., iar cele solicitante sunt fotbalul, patinajul, tenisul, ski, tae-bo etc.;
In dieta Weight Watchers este interzis consumul unui singur aliment (preferat de catre persoana ce tine aceasta dieta); exista aceasta tentatie datorita punctajului mic a unor produse alimentare. Este incurajata o alimentatie diversificata, echilibrata, conform preferintelor culinare si efortului fizic zilnic, cat si in concordanta cu puterea financiara a fiecarei persoane in parte; de aceea este una dintre cele mai apreciate diete. Nu exista aliment interzis, ci doar moderatie in consum, nu exista regim impus, ci pofta fara excese.
O dieta inteligenta.