Aceasta dieta este considerata una dintre cele mai bune diete, ce asigura pierderea in greutate precum si beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi echilibrarea nivelului de zahar din sange, reducerea starilor de depresie, a riscului de infarct si de atac cerebral. Aceasta are la baza alimente neprocesate precum cerealele integrale, fructele, legumele, lactatele, nucile, maslinele, pestele, pastaile si uleiul de masline, si reprezinta un sistem sanatos si echilibrat de alimentatie, cu efecte importante asupra sanatatii. Pe langa aceasta, dieta mediteraneana asigura o slabire rapida si sanatoasa. Aspectele negative se refera la consumul in exces al uleiului care poate dauna inimii, precum si faptului ca este o dieta adresata cu precadere persoanelor active.
Ca si sfaturi oferite de aceasta dieta amintim consumul pestilor si fructelor de mare preparate prin fierbere, a carnurilor slabe de pui si curcan, de inlocuire a untului si margarinei cu uleiurile extravirgine si de folosire a mirodeniilor si condimentelor sanatoase. De asemenea, este bine a se consuma oua si produse lactate din surse organice, cereale precum orez brun, mei, grau, ovaz, orz, mei, si a vinului rosu in cantitati moderate. Fructele proaspete se pot consuma ca desert dar si pentru a asigura necesarul de fibre, antioxidanti si vitamina C.
Astfel, dieta Mediteraneana nu este fada, iar prin prepararea corecta se pot personaliza multe retete gustoase si benefice sanatatii fizice si mentale. Desi provine din vremuri indepartate, aceasta a fost adaptata vremurilor noastre, ingloband retete de pe intreaga coasta a Marii Mediterane. Mesele trebuie consumate de cel putin 3 ori pe zi cu doua gustari intre ele, savurate prin mestecare lenta. Dieta mediteraneana nu promite o slabire rapida si nu are ca baza restrictii mari la alimente, scaderea in greutate fiind practic doar un efect secundar al regimului sanatos de viata. Se pot pierde astfel intre 500 grame si 2 kg pe saptamana, fiind usor de continuat pe termen lung cu acest stil alimentar.
Etapele dietei mediteraneane
Dieta mediteraneana are trei etape, prima constand in eliminarea kilogramelor, a doua in stabilizare si a treia in mentinerea pe termen lung a efectelor acestei alimentatii.
Prima etapa consta in interdictia totala de la consumul produselor zaharoase, cartofi, fructe, supe sau ciorbe, prajeli, carne rosie, orez, condimente. In aceasta etapa se pot consuma numai legume, cereale integrale, verdeturi, carne de curcan, pui sau peste, salate de cruditati si oua. Desi prezinta restrictii de la consumul grasimilor, in prima etapa trebuie sa se consume grasimi bune care provin din fructe de mare, fructe oleaginoase, peste si ulei de masline extravirgin. Aceste grasimi reprezinta surse de energie care participa la absortia vitaminelor A, D, K si E, intaresc sistemul imunitar si contribuie in procesele de coagulare a sangelui.
A doua etapa, de stabilizare, se mentine cu aceleasi restrictii alimentare pentru a preveni acumularea rapida a kilogramelor pierdute. Intrucat dupa fiecare dieta organismul are tendinta de a acoperi rapid carentele inregistrate, precum si de a crea depozite de siguranta, o perioada de 30 de zile se va mentine acelasi regim alimentar ca in prima etapa, cu o completare de alimente bogate in proteine si fibre, cum sunt fasolea si legumele. In aceasta etapa se vor consuma multe fructe, in preponderent citrice, si alimente bogate in saruri minerale si vitamine.
In etapa a treia a dietei mediteraneane nu exista restrictii alimentare, fiind permis orice aliment, cu conditia consumului moderat. Este de la sine inteles ca nu ar trebui consumate produsele tip fast-food, gustarile din covrigei, saratele, pateuri, mezeluri procesate si cornuri cu ciocolata. Deserturile se recomanda a fi preparate in casa, sa contina fructe, inghetata si cat mai putine substante chimicale.
Recomandarile dietei mediteraneane
Desi sunt putine restrictii alimentare ale dietei, trebuie acordata atentie aportului caloric si indicelui glicemic adus de acestea, in sensul consumului general in cantitati limitate. Produsele lactate trebuie sa fie cu continut redus de grasime, zaharul se va inlocui cu mierea si se vor prefera painea, cerealele si orezul integrale.
Un exemplu de meniu recomandat de dieta mediteraneana consta intr-un mic dejun format intr-o felie de paine prajita cu putin unt de arahide si un sfert de pepene galben, un pranz format din 50 de grame de piept de pui asezonat cu salata de spanac, cu o felie de paine integrala si un mar, si o cina compusa din 140 de grame de peste, un cartof dulce si un sote din ardei, ceapa, broccoli si ulei de masline, incheiata cu un fruct proaspat. Intre mese se pot lua mici gustari cu alune, nuci sau migdale.
In cadrul acestei diete se recomanda excluderea consumului de vin rosu de catre persoanele suferinde de boli hepatice, ce se poate inlocui cu un pahar de suc din struguri.
Astfel, fata de alte diete, dieta mediteraneana poate fi urmata de majoritatea persoanelor care doresc eliminarea kilogramelor in plus dar si adoptarea unui stil de viata sanatos.