De-a lungul istoriei omul s-a luptat continuu cu timpul si cu efectele sale asupra organismului si a corpului. Odata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta oamenii se sperie de imbatranirea naturala a corpurilor lor.
Numerosi factori din viata de zi cu zi contribuie insa la imbatranirea prematura a organismului si a pielii unei persoane. Printre factorii cei mai nocivi care contribuie la deterioararea pielii dar si a organismului intreg se numara razele ultraviolete, produsele cosmetice, stresul zilnic, fumatul, alimentatia proasta si lipsa activitatii fizice regulate.
Restrictiile de calorii si dietele anti-imbatranire
Desi nu exista posibilitatea de a stopa complet imbatranirea, oamenii apeleaza fregvent la diferite metode prin care sa incetineasca acest proces. Exista suplimente alimentare sub forma de pastile care contin extracte din plante ce imbunatatesc functionarea organismului si incetinesc uzarea acestuia. De asemenea sunt renumite cremele pentru piele anti-imbatranire care promit sa mentina elasticitatea pielii mai mult timp, avand extracte din plante cunoscute pentru efectele lor medicinale miraculoase.
Aceste tratamente sunt intens mediatizate si folosite insa efectele lor se pot vedea numai in timpul utilizarii produsul, odata ce acesta nu mai este utilizat, daca stilul de viata al persoanei nu este schimbat efectele imbatranirii nu vor intarzia sa apara din nou, aceste solutii sunt unele temporare si nu pot stagna sau incetini cu adevarat procesul natural de imbatranire.
Factorii care contribuie la imbatranirea prematura a organismului unei persoane trebuie indepartati pentru a incetini acest proces.
Ultimele studii in domeniu au demonstrat ca principalul factor care determina rapiditatea imbolnavirii si imbatranirii unei persoane este alimentatia. Astfel o persoana isi poate prelungi viata si sustine organismul sa fie sanatos si activ mai mult timp adoptand un stil de viata alimentar sanatos ce cuprinde toate elementele necesare organismului pentru a functiona optim mai mult timp. Asa cum buna functionare a unei masini mai mult timp este determinata de carburantul si uleiul folosit, astfel si corpul nostru functioneaza mai bine, mai mult timp, in functie de alimentele pe care le mancam zilnic.
Necesarul zilnic pentru a te mentine tanar cat mai mult timp
Necesarul zilnic de vitamine, minerale, calorii, carbohidrati, grasimi, proteine si fibre difera de la o persoana la alta in functie de sex, varsta, greutate sau activitatea fizica insa aceste elemente nu trebuie sa lipseasca din alimentatia fiecarei persoane fiind principalele responsabile de calitatea vietii si buna functionare a organismului.
S-a constatat ca numarul de calorii pe care o persoana il consuma zilnic determina atat starea de sanatate a organismului cat si imbatranirea acestuia si a pielii.
Numarul de calorii continut de un aliment este determinat de cantitate de energie pe care o ofera organismului atunci cand acest aliment este consumat de o persoana. Astfel in functie de activitate zilnica pe care o persoana o intreprinde aceasta are nevoie de o anumita cantitate de energie pe care o extrage din alimentele pe care le mananca. Caloriile in plus, care nu sunt transformate in energie se depun in organism sub forma de grasimi care pe termen lung afecteaza buna functionare a organismului.
Numarul de calorii recomandat difera de la o persoana la alta insa potrivit Organizatiei de Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite un adult nu trebuie sa consume mai putin de 1800 calorii pe zi, indiferent de sex, varsta sau activitatea pe care o depune zilnic insa daca depaseste cu mult aportul necesar de calorii zilnice se poate imbolnavi.
Caloriile sunt de mai multe feluri, unele sunt chiar nocive. Astfel alimentele procesate, dulciurile, mancarea de tip fast-food, mancarea prajita, contin calorii nocive care in loc sa dea corpului energie se depun si formeaza grasimi care pot afecta functionalitatea organelor si incetinirea lor.
Pentru a stabili cantitatea exacta de calorii necesare organismului se pot folosi calculatoare online care calculeaza aportul necesar de calorii necesar unei persoane in functie de varsta sa, sex, greutate, inaltime si tipul de activitati intreprinse.
Restrictionarea numarului de calorii consumate si asigurarea unui aport de calorii benefice pentru organism pot stimula corpul sa se mentina sanatos mai mult timp incetinind astfel procesul de imbatranire.