Este un vis pentru multi oameni de a scapa de surplusul de grasime, care se acumuleaza inestetic in anumite parti ale corpului, fara a li se diminua masa musculara, atunci cand urmeaza un program de slabire. Dieta anabolica este potrivita pentru cei care s-au hotarat sa slabeasca, fara sa piarda insa din masa musculara. Aceasta dieta se bazeaza pe ideea ca se pot arde grasimile din organism, mai putin carbohidratii. Dieta anabolica, dieta creata de doctorul italian si fost sportiv Mauro DiPasquale, promite un nivel mic de grasimi, pastrand totusi masa musculara.
Caracteristicile dietei
Initiatorul dietei considera ca organismul trebuie invatat sa-si procure energie nu din carbohidrati, ci din depozitele de grasime. Initial dieta a fost creata pentru sportivii care doreau sa isi dezvolte masa musculara, reducand grasimea corporala la un nivel cat mai mic. Ulterior cartea pe care a scris-o despre aceasta dieta a recomandat-o tuturor celor care voiau sa reduca si sa arda grasimea din organism, practicand sport si mancand dupa un anumit plan care si-a dovedit eficienta. Metoda recomandata nu e complicata si nu presupune multe calcule a nutrientilor, importanta fiind obisnuirea organismului si a mintii cu acest nou tip de comportament alimentar.
Trebuie acordat un timp de adaptare de cel putin o luna pentru organism, deoarece trece din stadiul folosirii carbohidratilor pentru a se energiza la procesul de ardere a grasimilor. O perioada de 12 zile nu trebuie consumati carbohidrati, ci grasimi si proteine, obligand astfel organismul sa se foloseasca de grasimi pentru a-si procura energie. Faza de initiere este cea mai importanta si decisiva, care face trecerea spre etapa urmatoare – cresterea masei musculare si reducerea grasimii corporale.
Dupa acest timp se trece la o alternanta de grasimi si carbohidrati. In timpul saptamanii (5 zile) hrana consumata trebuie sa fie saraca in carbohidrati, dar bogata in weekend. In cele cinci zile din timpul saptamanii meniurile trebuie sa fie bogate in grasimi si proteine, iar in cele doua zile din weekend trebuie consumate putine cantitati de proteine si grasimi. Prin urmare, exista un regim de urmat in zilele din saptamana si altul in weekend.
In timpul saptamanii trebuie sa se consume cu aproximatie 60% grasimi, 30-35% proteine si restul carbohidrati. Alimentele permise sunt: carne, chiar sub forma de friptura, salam, peste, branza, oua, ulei si legume ca: varza, spanac, salata, broccoli.
In weekend trebuie sa predomine carbohidrati cum ar fi paste, cartofi, orez paine, cereale, fructe.
Caloriile consumate nu mai sunt o problema, daca se respecta aceasta schema.
Se observa o crestere a energiei si nu exista pendulari de stari de bine sau de oboseala.
Avantaje, recomandari
Dieta vine in ajutorul celor care sunt interesati de body-building si care practica mult sport, metabolismul fiind stimulat din plin. Cand apare senzatia de foame se pot consuma alimente, mesele zilnice putand ajunge pana la 6, dar nu in cantitati mari. Sunt admise astfel cele trei mese principale ale zilei si doua sau trei gustari. Mancarea este destul de diversificata, dar echilibrata si impartita in functie de momentul din saptamana (inceput sau sfarsit de saptamana).
Efectele asupra sanatatii sunt evidente in mentinerea starii generale de bine a corpului nostru. Prin aceasta dieta se reuseste pastrarea la un nivel optim al insulinei, regenerarea tesuturilor si refacerea muschilor.
Avantajul principal, apreciat de toti, e faptul ca grasimile nu se mai acumuleaza, deoarece sunt arse pe masura ce ne hranim, iar acestea sunt inlocuite cu masa musculara, generand o stare de sanatate, armonie si frumusete. Practicand intens sport, corpul este modelat frumos si putem avea astfel forma dorita prin reducerea grasimii corporale. Se poate pastra in acest fel corpul in forma maxima, evitand problemele de sanatate.