Corpul tau se recupereaza dupa nastere si are nevoie de mai multe vitamine si minerale decat de obicei, pentru a se vindeca. Mai mult, cu un copil nou nascut in casa, probabil nici nu ai parte de suficient somn si ai nevoie de mancare sanatoasa pentru a iti recapata puterea. In plus, daca alaptezi, cel mic se bazeaza pe tine pentru a obtine nutrientii necesari.
Tiparele de mancare pe care ti le stabilesti in primele 6 luni de la nastere te pot ajuta sa ai obiceiuri alimentare sanatoase pentru intreaga viata. Daca vrei sa slabesti, este important sa o faci in mod sanatos, astfel incat sa nu iti dezechilibrezi organismul. De aceea, mai jos vei gasi cateva sfaturi care sa te ajute sa slabesti mai usor dupa nastere.
-
Cunoaste-ti necesarul de nutrienti
Iata cateva traiectorii pentru a sti care este necesarul de nutrienti pentru o proaspata mamica, pentru a pierde in siguranta kilogramele acumulate. Desigur, aceste valori pot depinde de la femeie la femeie, in functie de varsta, metabolism si nivelul de activitate.
Daca alaptezi:
- Calorii: 2200 – 2400
- Calciu: 1000 – 1300 mg
- Acid folic: 280 mcg
- Fier: 15 mg
- Proteine: 65 g
- Vitamina C: 95 mg
Daca nu alaptezi:
- Calorii: 1900 – 2200
- Calciu: 1300 mg
- Acid folic: 180 mcg
- Fier: 15 mg
- Proteine: 44 – 50 g
- Vitamina C: 60 mg
Toti acesti nutrienti au o importanta vitala daca abia ai nascut. Acidul folic este important pentru viitoarele nasteri; vitamina D si calciul sunt importante pentru sanatatea oaselor; fierul ajuta in cazul anemiei; vitamina C este necesara pentru absorbtia fierului; proteinele ajuta la repararea tesuturilor. Ai nevoie de acesti nutrienti in timpul lactatiei, deoarece acestia parasesc corpul tau in timpul alaptarii.
-
Fereste-te sa cumperi snacksuri si fast food
Cand esti obosita si stai prost cu timpul, este tentant sa mananci ceva incropit rapid sau un snacks. Asta nu te va ajuta sa slabesti si nici nu iti va oferi aportul de nutrienti necesari.
In loc, ai putea sa pregatesti cateva gustari, atunci cand ai timp, pe care sa le mananci cand nu vrei sa gatesti. O sugestie ar fi iaurturile cu continut scazut de grasimi, care sunt foarte hranitoare. De asemeni, sandwich-urile cu gratar sunt ideale: nu doar ca au un gust delicios, dar te si ajuta sa slabesti dupa nastere.
Daca nu ai timp sa umbli prin magazine dupa mancare sanatoasa, roaga-ti prietenii sau rudele sa te ajute. Lipsa timpului nu este o scuza pentru a manca nesanatos, iar acum nu mai este doar despre tine, ci si despre cel mic. Astfel, vei avea grija de nutrientii pe care ii mananci si ai, in acelasi timp, si interactiuni sociale.
-
Mananca des si suficient
Medicii recomanda, in general, 3 mese proaspetelor mamici, plus doua sau trei gustari intre ele. Daca alaptezi, ai nevoie de suficiente calorii pentru a produce lapte. Bea cantitati mari de apa.
Mancatul des te va ajuta sa produci energia de care ai nevoie pentru a avea grija de cel mic si de restul familiei. Trebuie sa mananci bine daca vrei sa pierzi in greutate sau te vei simti flamanda tot timpul. Daca te simti flamanda, este mai probabil sa te indrepti spre snacksuri si dulciuri, ceea ce iti va afecta greutatea.
-
Fii atenta la mesajele trupului tau
Atunci cand simti nevoia sa mananci mai mult decat ar trebui, adreseaza-ti urmatoarele intrebari:
- Imi este cu adevarat foame?
- Este vorba de oboseala sau plictiseala?
- Ce isi doreste organismul meu sa manance?
Uneori este mai bine sa ne indeplinim poftele decat sa ne distragem atentia cu alte mancaruri. Organismul nostru stie ce nutrienti are nevoie si ne trimite semnale prin poftele pe care le avem. Daca, de exemplu, ti-e pofta de lapte, este posibil sa nu ai suficient calciu in organism, astfel incat acesta iti cere alimentul care il contine, sub forma de pofta. Fa o pauza dupa 8 – 10 inghitituri si vezi daca pofta a trecut.
-
Ai grija la marimea portiilor
Principalul motiv de ingrasare este ca mancam mai mult decat avem nevoie. Americanii, de exemplu, s-au obisnuit cu portii foarte mari, fapt care se vede in statisticile despre obezitate.
Daca mananci incet, stomacul are timp sa transmita creierului ca este plin si ca foamea a trecut, astfel incat sa te opresti din mancat la timp. Alege sa mananci des si putin, in loc de rar si mult. Astfel, vei putea mentine un control asupra greutatii tale, fara a cauza probleme tie sau celui mic. Alege sa mananci sanatos si combina felurile de mancare in asa fel incat sa primesti aportul de nutrienti necesari si sa nu te infometezi, insa nu manca mai mult decat ai nevoie doar din obisnuinta sau plictiseala. Ai nevoie de doar cateva sute de grame de mancare la o masa, asa ca reducerea portiilor ramane cea mai buna idee atunci cand vine vorba de slabitul dupa nastere.