De-a lungul timpului, si pana in zilele noastre, una din problemele constante ale femeilor a fost aceea a mentinerii unui corp sanatos si frumos, in standardele promovate de societate. Desi fiecare organism are metabolismul sau, mostenirea sa genetica si sensibilitatile medicale dobandite, retetele cu diete de slabit au devenit un aliat important si de baza in incercarea femeii de a atinge un nivel de greutate propus.
Caracteristicile dietei daneze
Una din retetele cunoscute de slabit este dieta daneza, cunoscuta si sub denumirea de dieta de 13 zile, pentru ca doar atata timp dureaza. Desi durata ei scurta incurajeaza ambitia femeilor, aceasta dieta este severa datorita strictetii impuse de alimentatia saraca in nutrienti. Astfel, respectarea regimului dietei daneze are ca rezultat schimbarea metabolismului, pierderea unui kilogram pe zi si mentinerea pe termen lung a greutatii obtinute. Este recomandata sfatuirea cu medicul inainte de inceperea acestei diete, pentru a preveni declansarea unor afectiuni cu efecte nedorite.
Aplicarea dietei
Dieta daneza descrie detaliat meniul fiecarei zile, pentru intreaga sa perioada de 13 zile. Dupa cum vedem, meniurile de dimineata cuprind in marea majoritate doar o ceasca de cafea ce se poate indulci cu o lingurita de zahar, iar cele de pranz predomina in servirea de oua fierte tari, in numar de doua, asezonate cu salata verde, spanac fiert, morcov cu lamaie si rosie. Dieta daneza se respecta intocmai, fara intreruperi sau abateri de la program, si se poate relua dupa jumatate de an sau 3 luni daca s-a tinut numai pana in ziua a 6-a. Pe perioada dietei se va consuma multa apa si se vor efectua cat mai multe plimbari in aer liber. Legumele din dieta ce nu au precizat gramajul (spanacul, morcovul, salata) se pot consuma in orice cantitate.
Astfel, in prima zi a dietei daneze consumam la micul dejun o ceasca de cafea indulcita cu o lingurita de zahar, la pranz doua oua fierte tare asezonate cu spanac fiert si o rosie cruda, iar la cina carne de vita la gratar in cantitate de 200 de grame cu garnitura de salata verde cu ulei de masline si suc de lamaie.
In Ziua a 2-a consumam acelasi mic dejun ca in prima zi, la pranz 200 de grame de sunca si un iaurt natural, iar cina identica cu cea anterioara.
In Ziua a 3-a consumam acelasi mic dejun cu adaugarea unei felii de paine prajite, pranzul este mai consistent format din doua oua fierte tare alaturi de 100 de grame de sunca si o salata verde cu lamaie, iar pentru cina pregatim o telina fiarta alaturi de o rosie cruda si un fruct proaspat.
In Ziua a 4-a consumam acelasi mic dejun ca in ziua 3, un pranz mai usor format dintr-un pahar de suc de portocale si un iaurt, si o cina compusa dintr-un ou fiert tare alaturi de un morcov razuit si cateva feliute de branza.
In Ziua a 5-a aducem o schimbare in rutina dietei consumand la micul dejun un morcov mare razuit cu suc de lamaie, la pranz ne delectam cu peste-cod fiert in cantitate de 200 de grame, alaturi de o lingurita de unt si zeama de lamaie, si la cina cu o friptura de vita la gratar de 200 de grame, asezonata cu salata verde si telina proaspata.
In Ziua a 6-a consumam micul dejun obisnuit dintr-o ceasca de cafea cu o lingurita de zahar si o felie prajita, un pranz format din doua oua fierte tare cu un morcov razuit si lamaie, si o cina la care servim 250 de grame de pui fiert sau la gratar, asezonat cu salata verde si lamaie.
Ziua a 7-a este mai severa avand la micul dejun de consumat doar o cana cu ceai fara zahar, la pranz se bea numai apa si la cina se prepara slab 200 de grame de carne de miel, urmate de un mar.
Ziua a 8-a este identica cu prima zi a dietei.
In Ziua a 9-a consumam micul dejun obisnuit dintr-o ceasca de cafea cu o lingurita de zahar, un pranz format din 200 de grame de sunca slaba si un iaurt natural, si cina identica cu cea din prima zi a dietei.
Ziua a 10-a este identica cu ziua a 3-a a dietei daneze.
Ziua a 11-a este identica cu ziua a 4-a a dietei daneze.
Ziua a 12-a este identica cu ziua a 5-a a dietei daneze.
Ziua a 13-a este identica cu ziua a 6-a a dietei daneze.
Atentionarile dietei daneze
Desi parcursa cu succes, dieta daneza poate avea rezultate diferite de la o persoana la alta, si nu garanteaza ca va rezolva toate problemele cauzate de greutate. Mentinerea in continuare a unui stil sanatos de viata completat cu exercitii fizice, poate fi un ajutor in echilibrarea greutatii dorite. In categoria interidictiilor de urmare a acestei diete, sunt inclusi batranii, adolescentii sau persoanele cu afectiuni medicale, care trebuie sa consulte in prealabil un doctor.