Dieta doctorului Atkins are la baza eliminarea consumului de carbohidrati prin restrictionarea drastica a lor, ce duce la o pierdere rapida in greutate. Potrivit recomandarilor sale, aceasta dieta ar trebui tinuta toata viata, intrucat organismul se va obisnui sa arda grasimile depozitate, fara a fi nevoie de completarea cu exercitii fizice. Desi permite consumul de carne, branza si oua, doctorul Atkins considera benefic pentru scaderea in greutate restrictionarea totala de zahar, lapte, faina si orez alb din alimentatie. Fata de eliminarea totala a zaharului din alimentatie, specialistii in nutritie considera ca privarea organismului de glucoza din fructe dulci si legume, ar putea produce treptat mari dezechilibre si afectiuni. Dieta Atkins nu are la baza monitorizarea consumului de calorii, asa cum fac majoritatea dietelor, ci a gramajului de carbohidrati consumati.
Etapele dietei Atkins
Pentru a obtine rezultatele dorite de scadere in greutate, doctorul Atkins considera ca aceasta se poate realiza prin parcurgerea trepata a 4 etape.
Prima etapa se numeste inductie si consta in stabilirea cantitatii de 20 de grame de carbohidrati ce pot fi consumati zilnic, numai din salate. Aceasta etapa trebuie sa dureze cel putin doua saptamani si se poate prelungi daca se suporta cu bine. In aceasta etapa se poate slabi intre 3 si 10 kilograme, in functie de fiecare organism dar si de respectarea intocmai a dietei.
In etapa a doua se obtine pierderea in greutate, si este permisa cresterea consumului de carbohidrati cu 5 grame pe saptamana. In aceasta etapa se pot consuma in plus alune, nuci si seminte, si se mentin restrictiile generale. In urma acestei etape se va constata pierderea a 1 sau 2 kg pe saptamana.
Faza a treia este mai permisiva deoarece se poate creste cantitatea de carbohidrati cu 10 grame pe zi, insa numai o sapatmana, si se pot consuma cantitati mici de paste din faina integrala sau orez. Aceasta etapa asigura mentinerea greutatii obtinute, daca se respecta intocmai. In saptamana fazei a treia se va slabi cate 0,5 kg pe zi, timp de 7 zile.
Faza a patra si ultima este cea care trebuie mentinuta tot restul vietii, pentru a asigura o stabilizare a greutatii si mentinerea ei in limitele dorite. Incepand cu aceasta etapa se poate consuma cate 90 de grame de carbohidrati pe zi, fara a se depasi cantitatea.
Beneficii si dezavantaje
Desi este severa, in cadrul acestei diete se pot consuma alimentele satioase, cum ar fi ouale, branza si carnea, iar in timp se va constata si diminuarea apetitului. Se poate folosi untul pentru gatire, maioneza pentru asezonare si uleiul de masline la salate. Dupa arderea grasimilor nedorite din corp, dieta Atkins promite ca metabolismul se va echilibra iar colesterolul se va restabili la limite normale. Astfel, prin consumul de proteine si grasimi si reducerea carbohidratilor, fortam corpul sa isi foloseasca propriile grasimi depozitate in exces, pentru otinerea energiei, trecand de la un metabolism pe baza de carbohidrati la unul pe baza de grasimi. Deficitul de vitamine se poate completa prin consumarea suplimentelor alimentare iar consumul de apa trebuie sa fie de minim 2 litri pe zi.
Ca exemplu de meniu al unei zile in conformitate cu dieta Atkins, dimineata se poate consuma o omleta cu bacon, ciuperci sau sunca de curcan si o ceasca de cafea, la pranz un piept de pui la gratar cu salata si la cina peste cu o granitura usoara. Este recomandat consumul de ceaiuri din plante, apa minerala si a branzei grase in cantitate de 100 de grame maxim pe zi. Se pot folosi sarea si condimentele iar din fructele permise sunt recomandate fructele de padure.
Pentru a arata dezavantajele dietei Atkins, specialistii in nutritie au scos in evidenta efectele negative pe care le poate avea asupra corpului uman. Creata initial pentru scaderea in greutate a persoanelor supraponderale care nu pot executa multe exercitii fizice, aceasta dieta este foarte dura, in ciuda meniurilor variate ce se pot consuma. Prin reducerea drastica a consumului de fructe si legume, se pierd beneficiile aduse de acestea prin vitamine, minerale si antioxidanti. De asemenea, reducerea consumului de glucoza sub 150 de grame pe zi poate influenta negativ functionarea creierului si dezechilibra organismul in sintetizarea insulinei. Astfel, desi este redus drastic consumul de zahar, unele persoane pot dezvolta chiar diabet, tocmai datorita instabilitatii nivelului de zahar din sange. Pe langa aceasta, scaderea brusca in greutate de aproximativ 4 kg pe saptamana, este suportata foarte greu de organismn, si va crea efecte secundare ca greata, constipatia, halena si o stare generala de slabiciune. Este cunoscut ca variatiile de greutate sensibilizeaza organismul, reducandu-i imunitatea si rezistenta la factori externi.
Fructele si legumele nu pot fi inlocuite total cu suplimente alimentare, oricat de naturale ar fi. De asemenea, s-a constatat ca reducerea in greutate se datoreaza in mare parte reducerii procentului de apa din organismn, si nu a grasimii, asa cum se doreste.
Dupa atingerea rezultatelor dorite si echilibrarea greutatii, reintoarcerea la regimul alimentar anterior, va readuce si greutatea anterioara.