Perioada de sarcina este una frumoasa si gustata din plin de toate viitoarele mamici. Mai grijulii cu silueta sau mai pofticioase, cam toate femeile se confrunta dupa nastere cu kilograme in plus. Cum dietele si regimurile alimentare stricte nu sunt recomandate imediat dupa nastere, in special femeilor care alapteaza, tinerele mamici cauta alte solutii care sa le ajute sa scape de surplusul de kilograme fara a le afecta starea de sanatate.

Medicii nutritionisti recomanda pentru perioada de dupa nastere echilibru alimentar, consumul de preparate proaspete bogate in substante cu valoare nutritiva ridicata. Harna pentru tinerele mamici trebuie sa fie bogata in vitamine, minerale si fibre. Din dieta acestora nu trebuie sa lipseasca proteinele de inalta calitate si nici glucidele.

Sunt recomandate alimentele bogate in vitamina C si antioxidanti care intensifica metabolismul si arderile de la nivel celular. Trebuie consumate acele alimente care intaresc sistemul imunitar, intrucat in perioada imediata dupa nastere, modificarile hormonale lasa organismul sensibil in fata virusurilor si a agentilor patogeni.

Iata o lista cu alimentele ce pot fi introduse in dieta tinerelor care doresc sa isi recapete forma fizica dupa nastere si care ajuta la mentinerea starii de sanatate in forma optima:

Fructele – sursa de energie dupa nastere
Capsunii sunt o sursa bogata de vitamina C si antioxidanti, au valoare nutritiva ridicata, datorita cantitatii impresionante de vitamine si minerale. Sunt surse importante de antocianine, flavinoide si tanin, substante care imbunatatesc sistemul circulator  dar si imunitatea. Pot fi consumate in cantitati moderate de tinerele mamici pentru ca favorizeaza pierderea kilogramelor.

Fructele de padure sunt o comoara lasata de natura pentru mamici, bunici si copii deopotriva. Acesta au avantajul ca nu produc alergii alimentare, deci pot fi consumate in sarcina si perioada de alaptare si pot fi oferite copiilor de la varste mici. Fructele de padure, pe langa valoarea nutritiva ridicata au si au efecte diuretice deosebite deci sunt perfecte pentru a fi integrate in  dieta de dupa sarcina.

Citeste si:  Cum ne imbracam in timpul sarcinii

Pepenele rosu este un aliment extrem de hidratant cu valoare nutritiva ridicata si este sarac in calorii. Este un fruct care imbunatateste digestia si tranzitul intestinal, ajuta in echilibrarea dietei dupa sarcina. Poate fi consumat fara restricti in perioada de alaptare deci este potrivit pentru mamici.

Grapefruit-ul este un fruct cunoscut pentru efectele deosebite asupra digestiei, sarac in calorii, bogat in elemente nutritive de inalta calitate poate fi integrat in dieta zilnica a mamicutelor. Ajuta la intensificarea arderilor metabolice si imbunatateste circulatia sanguina. In plus fructele de grapefruit imbunatatesc aspectul pielii si intaresc sistemul imunitar.

Legume, surse de fibre importante
Morcovii sunt alimente cu continut ridicat de fibre, minerale si vitamine. Consumul de morcovi imbunatateste tranzitul intestinal si digestia, au continut caloric redus, fapt pentru care nu trebuie sa lipseasca de pe masa mamicilor. Pot fi consumati proaspeti, in salate sau gatiti cu diferite condimente.

Conopida este o leguma minune in general, insa in perioada de dupa nastere este un adevarat miracol. Conopida imbunatateste tranzitul, intensifica arderile metabolice si este saraca in calorii. Preparata cu lamaie sau sub forma de piure, conopida este un deliciu culinar, poate fi consumata fara restrictii intrucat nu produce alergii alimentare. Este recomandata sa fie gatita, pentru ca in stare proaspata ar putea duce la formarea gazelor intestintale.

Citeste si:  Alimente de evitat pentru copii sub un an

Spanacul, stevia si loboda aceste trei alimente au efecte uimitoare! Sunt valoroase datorita continutului bogat de elemente nutritive (fier si vitamina C) si au continut caloric scazut. Preparatele cu frunze verzi actioneaza asupra sistemului digestiv, a celui circulator si asupra sanatatii pielii. In plus sunt bogate in antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. Spanacul are si rol detoxifiant deosebit, fapt pentru care nu trebuie ocolit in special dupa nastere.

Condimente si plante aromatice- alimente anti-obezitate
Condimentele sunt considerate alimente anti-obezitate, deci sunt un aliat de nadejde pentru pierderea surplusului de kilograme din timpul sarcinii. Unele condimente reduc apetitul, altele cresc rata metabolica si o categorie dintre acestea reduc absorbtia grasimilor.

Patrunjelul este acel condiment care trebui consumat cu regularitate, datorita aportului mare de vitamina C, minerale si fier. Este eficient in lupta cu kilogramele acumulate  in sarcina. Poate fi presarat peste salata, in supe, in mancaruri gatite, ofera un gust senzational preparatelor si beneficii organismului.

Carnea, sursa importanta de proteine
Nicio dieta nu este echilibrata, fara proteine. Carnea de peste, curcan si pui constituie sursa importanta de proteina. In plus carnea ajuta la refacerea sistemului muscular slabit. Consumul de carne nu doar ca imbunatateste metabolismul dar este importanta pentru sanatatea musculara.

In perioada de dupa nastere, cel mai important aspect este legat de asocierea alimentelor. Combinatiile nepotrivite pot duce la dezechilibre, iritarea sistemului digestiv si incetinire a metabolismului. Incorect asociate, aceste alimente isi pierd din efectele benefice si pot produce simptome neplacute: balonare, iritatii stomacale, iritatii intestinale, constipatie, s.a.

Articolul precedentCariile la copii. De ce apar si cum pot fi prevenite
Articolul următorDieta de vedeta: Dietele de 5 stele, sisteme interesante de putere

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau