Rugaciunea, poate fi privita si ca o forma foarte veche de meditatie, pe care nu o poate detrona nicio varianta New Age.

Aproape cu totii am trait momente de cumpana in viata in care, desi nimic nu parea ca sa ne mai poata ajuta, ne-am rugat cu toata convingerea la o forta superioara, iar, dupa aceea, ca prin minune, lucrurile au inceput, incet-incet sau rapid, ca sa se aranjeze.

Rugaciunea de vindecare, subiect de studiu pentru cercetatori

In ultimele decenii, cercetatorii din mai multe tari ale lumii, in incercarea lor de a explica daca rugaciunea, aceasta meditatie speciala, ne poate fi benefica in diferite situatii, au intreprins studii ample, in special in domeniul medical, pe grupuri de pacienti si de rude ale acestora, care se rugau pentru ei sau impreuna cu acestia.

Poate ati observat si voi, dar de multe ori rugaciunea pentru altii, mai ales cand se realizeaza in grup, concomitent, indiferent de confesiunea la care ne referim, pare sa aiba o eficienta  mult mai mare decat daca ne-am ruga singuri, doar pentru noi insine.

Rugaciunea pentru vindecare, iata asadar pe ce subiect  inedit  de studiu  s-au axat prioritar cercetatorii din strainatate in ultimele decenii si, deloc surprinzator, rezultatele obtinute au fost… neconcludente. Firesc as zice eu, pentru ca nicio minune nu isi mai pastreaza trasaturile de minune daca este demontata, disecata stiintific, nu-i asa?

Efectele pozitive ale rugaciunii pentru vindecare nu pot ca sa fie totusi negate in totalitate. Sa fie vorba de efect placebo? Sa fie vorba doar de o relaxare profunda care permite o insanatosire accelerata?

5 beneficii incontestabile ale rugaciunii

Desi, precum v-am spus, concluziile proiectelor de cercetare desfasurate pana acum au fost neclare in domeniul medical, un numar de vindecari sau ameliorari inexplicabile rational s-au inregistrat  totusi.

Citeste si:  5 trucuri mentale care ajută în depresie

In plus, anumite efecte general observate de catre savantii respectivi au avut caracter de repetabiliate pe parcursul efectuarii tuturor acestor studii.

Astfel, rugaciunea (indiferent de confesiune):

sporeste autocontrolul, asa incat putem face alegeri mai bune, ne putem infrana viciile (obiceiurile gresite), ne creste puterea in lupta cu factorii de stres moderni;
instaureaza pacea mintii si a sufletului, inlaturand accesele de furie ce ne pot prejudicia sanatatea fizica si psihica;
creste capacitatea de ne ierta semenii ce ne-au gresit, ne diminueaza spiritul critic fata de ceilalti, dar si pe cel autocritic;
creste increderea in noi si in persoanele ce ne inconjoara, inlatura depresia si anxietatea, ne conecteaza mai usor cu alti oameni, scade pana la disparitie gandurile suicidale;
reduce vulnerabilitatea in fata problemelor cotidiene (profesionale, financiare, familiale), ajutandu-ne ca sa gasim rezolvari eficiente si simple la acestea.

S-au consemnat rezultate si cu privire la vindecarile la distanta prin intermediul rugaciunilor, dar ele sunt trecute de catre sceptici mai mult in zona paranormala.

Cum ne rugam?

Nu exista un fel corect sau incorect de a ne ruga.

Se pot folosi rugaciuni binecunoscute sau unele create de noi insine. Nici macar nu este absoluta nevoie ca sa faci acest lucru intr-o biserica, desi acolo exista o energie mai puternica, datorita locului asezarii si formei constructiei respectivului lacas de cult, precum si datorita faptului ca asa ai ocazia ca sa te conectezi mai usor cu energia divina si sa exersezi forta rugaciunii colective.

Rugaciunea devine si mai puternica atunci cand este cantata, psalmodiata.

Triburile din vechime cunosteau cat de puternica este o rugaciune cantata.

Tobe, clopotei, zornaitori, boluri, mantrele cu o muzicalitate aparte, tonalitatea vocii, toate contribuiau la o forta mai mare a rugaciunilor catre diversele zeitati in care credeau.

Citeste si:  Bucură-te de flori și adulmecă mirosul lor

De exemplu, ritmul batailor de toba folosite de samanii din zona Amazonului sunt apropiate de frecventa de rezonanta a pamantului si ale batailor inimii noastre. Se pare ca acum pamantul isi schimba frecventa, deci si ritmurile ar trebui schimbate.

Interesanta este afirmatia cercetatorilor ca nu conteaza asa de mult in ceea ce cred oamenii, ci, in special, ceea ce fac oamenii atunci cand se roaga.

Cel mai important lucru pe care il face si astazi rugaciunea, precum facea si in vechime, este ca te pune in starea de a a fi, nu de a avea, te face ca sa traiesti clipa, te face ca sa fii prezent, Aici si Acum. Trecut si Viitor se dizolva in Prezent, devenit una.

Acesta pare a fi marele secret al rugaciunii: conectarea prezenta.

Pentru vindecarea cui se roaga oamenii moderni?

In conformitate cu unele sondaje  recente, se pare ca aproape  jumatate dintre oamenii ce se roaga o fac pentru propria sanatate, cam un sfert pentru sanatatea celor apropiati, iar ceilalti pentru semenii lor in ansamblu, precum si pentru sanatatea Pamantului.

Rugaciunea de vindecare, la indemana tuturor

Spre deosebire de alte forme de meditatie, rugaciunea este cea mai raspandita dintre ele si, de ce sa nu recunoastem, si cea mai simpla forma de meditatie care poate induce emotii pozitive de incredere, pace sufleteasca, bucurie, speranta, dragoste pentru propria persoana si pentru cei apropiati.

Indiferent daca privim  rugaciunea de vindecare drept  o forma de relaxare sau ca un mijloc de inducere a unui efect placebo de rezolvare pentru anumite probleme de sanatate, ea este gratuita si la indemana oricui, motiv pentru care chiar merita folosita.

Fie si pentru simplul motiv ca omului ii place ca sa creada in minuni!

Articolul precedentBeneficiile dietei Raw
Articolul următorProvocarea barbatului Alfa – o dieta de 10 saptamani

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau