Pericolele ascunse ale bicarbonatului de sodiu

Cu totii cunoastem cat de folositor este bicarbonatul de sodiu pentru organismul uman.

Echilibreaza pH-ul, previne formarea pietrelor la rinichi si chiar ajuta la eliminarea unora dintre acestea, anihileaza diversi paraziti intestinali, este un bun dezinfectant al gurii, este bun chiar si cand mergi la sala de fitness ca sa previi febra musculara, e un remediu bun contra racelii, iar lista ar putea continua.

Toate bune si frumoase, dar bicarbonatul de sodiu poate sa aiba si afecte adverse grave, daca este consumat fara discenamant.

In cantitati mari poate sa determine aparitia unor dureri de cap puternice, dureri digestive, iratibilitate, stari de greata, slabiciune musculara, umflarea picioarelor, reflexe lente si confuzie.

Este absolut interzis ca sa folositi bicarbonatul de sodiu ca remediu daca urmati o dieta in care aveti restrictie la sodiu.

In plus, evitati-l cu desavarsire daca urmati un tratament cu medicamente ce nu trebuie sa intre in reactie cu antiacidele.

Citeste si:  Activități tata fiu

S-au inregistrat cazuri medicale in care diversi pacienti aproape au murit dupa ce au suferit leziuni in peretii stomacului cauzate de ingurgitarea de bicarbonat de sodiu dizolvat in apa luat, pentru a contracara efectele indigestiei cauzate de vreo masa prea copioasa.

Pe lista pericolelor care mai pot sa apara este trecut si sindromul laptelui alcalin (la pacientii ce consuma o cantitate mare de produse lactate). Acest sindrom poate cauza pietre la rinichi sau insuficienta renala.

Asadar, bicarbonatul de sodiu, in functie de conditiile concrete, poate sa fie atat un leac excelent pentru prevenirea calculilor renali, dar si o cauza a aparitiei acestora.

Alcaloza metabolica este o alta afectiune extrem de grava, ce poate determina inclusiv decesul pacientilor. Ea apare daca se administreaza cantitati mari de bicarbonat de sodiu, care depasesc posibilitatile de excretie renala.

Aceasta boala se manifesta prin confuzie care poate ajunge pana la stare de coma, tremuraturi si amorteli ale extremitatilor, varsaturi, spasme musculare (tetanie).

Citeste si:  Activități în familie pe timp de coronavirus

Daca aveti un nivel scazut de potasiu, feriti-va de bicarbonatul de sodiu, deoarece il poate diminua si mai mult.

Lipsa de potasiu se manifesta prin oboseala accentuata, senzatie de lesin, tremuraturi, crampe musculare si accelerarea batailor inimii.

Unele persoane manifesta o reactie alergica puternica la bicarbonatul de sodiu. Simptomele acesteia sunt diverse: urticarie, raspiratie suieratoare, tuse, senzatie de apasare in piept, febra, convulsii, umflarea pielii etc. O asemenea alergie este foarte grava, de aceea trebuie mers foarte urgent la medic,daca ele se manifesta.

Dupa cum observati, in afara numeroaselor efecte miraculoase pe care bicarbonatul de sodiu le are, nu trebuie trecute cu vederea nici adverse, de aceea, inainte de a incepe o cura cu aceasta substanta ce ce gaseste in orice casa, trebuie obligatoriu intrebat medicul, pentru a nu face greseli care sa ne deterioreze si mai mult starea de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau