Sarcina extrauterină, dincolo de termenii medicali și de gravitatea despre care vorbesc medicii atunci când este vorba despre o astfel de sarcină, este o experiență dureroasă nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic pentru că este o pierdere.
O sarcină ectopică nu este depistată întotdeauna din prima, motiv pentru care există riscul ca gravida să înceapă să se atașeze de ceea ce crede ea că este viitorul ei copil, iar atunci când ajunge la urgențe și i se comunică diagnosticul, pentru aceasta, pierderea se simte exact ca și la un avort spontan.
Cel mai des, sarcina extrauterină se instalează la nivelul trompele, iar in acest caz vorbim despre sarcină tubară, însă se poate instala și în alte locuri, cum ar fi ovarele și, o astfel de sarcină nu poate fi dusă la capăt niciodată, de multe ori fiind atât de riscantă, încât poate duce la deces.
Una dintre cauzele cele mai des întâlnite în astfel de sarcini, este obstrucția, adică, înfundarea trompelor uterine. Atunci când trompele sunt înfundate complet, este vorba de hidrosalpinx, iar singura variantă de a mai avea un copil este fertilizarea în vitro. În cazul în care trompele sunt înfundate parțial, acestea nu permit spermatozoidului să înainteze, iar sarcina se va instala acolo. Pentru a vedea dacă aveți trompele înfundate, trebuie să faceți o analiză, numită, histerosalpingografia, care permite examinarea trompelor uterine cu ajutorul razelor X.
Cauze
Sarcina extrauterină, sau ectopică, mai poate avea ca și cauze dezechilibre hormonale, calitatea proastă a spermatozoizilor sau diverse infecții cu transmitere sexuală, cea mai des întâlnită fiind Chlamydia. La acestea se adaugă fumatul și existența unei sarcini extrauterine anterioare.
O sarcină extrauterină poate ieși la testul de sarcină, sau poate să nu iasă, însă nivelul de hCG, luat la sânge, poate indica dacă există o sarcină, fără să existe posibilitatea de a spune dacă este sau nu o sarcină ectopică. Singurul mod în care se poate confirma o astfel de sarcină este efectuarea unei ecografii, care poate arăta absența fătului în uter, în condițiile în sare hormonul care determină o sarcină indică prezența ei, însă nici măcar o ecografie nu poate depista la timp.
Simptome
Ca și simptome, inițial, nu există, însă, în timp ce sarcina avansează (de reținut că o astfel de sarcină nu poate avansa mult, căci fătul nu poate supraviețui decât în uter), pot apărea sângerări, dureri abdominale, dureri la atingerea abdomenului, dureri anale, febră și vomă. Este vital ca gravida să ajungă cât mai repede la spital atunci când are simptome de sarcină ectopică.
Dacă sarcina este depistată repede, se poate elimina cu ajutorul medicamentele, însă, dacă este depistată mai tarziu, aceasta este eliminată pe cale chirurgicală. În funcție de motivele pentru care s-a instalat o astfel de sarcină, medicul vă va spune ce aveți de făcut pe viitor, pentru a avea o sarcină normală.