Fierul este o substanță din corp care ajută hemoglobina. Aceasta, la rândul său, se ocupă cu transportul dioxidului de carbon și al oxigenului. Fierul, așadar, ajută la dezvoltarea creierului, ajută la producerea sângelui, ne oferă energie de zi cu zi și este esențial pentru copii, pentru că el contribuie la creșterea și dezvoltarea lor. Deficitul de fier este cunoscut sub denumirea de anemie.

Carența de fier se poate instala atât la adulți cât și la copii, începând de la vârsta de câteva luni și până în adolescență. Dacă la bebeluși, singura variantă este suplimentul sub formă de picături, la copiii care deja consumă hrană solidă, există posibilitatea să evităm deficitul de fier, prin consumarea frecventă de alimente care le asigură aportul necesar de fier.

Simptomele deficitului de fier la copii

În general, deficitul de fier sau anemia este depistată la analizele de sânge, iar medicul este cel care vă poate prescrie o rețetă adecvată, dar în cazul în care deficitul de fier nu este foarte mare, este posbil să vedeți anumite simptome la copii, fără să mai ajungeți mai spital.

Citeste si:  Credința și educația sunt daruri de preț pentru copii

Cele mai comune simptome a deficitul de fie la copii este lipsa poftei de mâncare, oboseala, pofte neobișnuite, respirație rapidă, tenul palid, transpirație, lene și atenție scăzută. În cazul acestor simptome este indicat să consultați un medic, înainte de a lua vreo decizie, dar pentru a nu se ajunge la aceste simptome, este indicat să le oferiți copiiilor alimente bogate în fier.

Alimente bogate în fier

Anumite alimente sunt mai bogate în fier decât altele, iar consumul acestor alimente vă pot ajuta să evitați carența de fier. Nu este nevoie în mod neapărat ca cei mici să aibă acest deficit ca să consume alimente bogate în fier. O dietă echilibrată și bogată în fier este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copiiilor.

Citeste si:  Care sunt alimentele ce nu îngrașă?

Printre alimentele cu mult fier se enumeră ficatul, broccoli, fasolea, spanacul, tofu, ciocolata neagră, crustaceele, carnea de vită ușoară și cartofii copți.

Există și reversul medaliei, căci prea mult fier în organism poate duce la vărsături, diaree și alte simptome neplăcute. Așadar, anemia nu trebuia tratată după ureche și nici nu este recomandat să achiziționați suplimente, decât la indicațiile medicilor, dar atunci când bănuiți că cei mici ar putea avea un ușor deficit de fier, puteți să introduceți în dieta lor alimente bogate în fier. Pentru o mai mare siguranță este indicat să apelați la un medic pediatru atunci când deja există deficitul de fier.

Articolul precedentCe puteți face cu cojile fructelor
Articolul următorReutilizarea și recilarea mingilor vechi

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau