E-urile sunt aditivi alimentari si potentiatori de gust. Sunt substante chimice care transforma gustul, culoarea si mirosul preparatelor alimentare in care sunt introduse. In plus E-urile ofera alimentelor un termen mai lung de intrebuintare.

Aditivii alimentari sunt nelipsiti din preparatele si semipreparatele industriale: mezeluri, preparate de panificatie, sucuri, preparate congelate, dulciuri, ciocolate, si nu e de mirare ca au fost introdusi si in pliculetele de ceai din fructe sau plante. E-urile nu sunt substante necesare organismului si nu au calitati nutritive, insa multe dintre acestea au efecte nefaste: influenteaza cresterea, modifica secretiile hormonale, determina aparitia alergiilor alimentare, faciliteaza dezvoltarea celulor tumorale, influenteaza memoria si capacitatile cognitive.

Citeste si:  Pune punct conflictului cu soacra

Ca si alte substante si E-urile se impart in mai multe categorii: indulcitori, coloranti, acidifianti, corectori de aciditate, emulsificatori, conservanti, corectori de gust, corectori de miros, antioxidanti.

Cei mai periculosi aditivi alimentari  si efectele lor asupra organismului  – E102, E110, E120, E124

E 102 sau tartrazina.  Este aditiv sintetic din categoria colorantilor utilizat aproape in toata lumea. Ofera preparatelor culoarea galben -portocaliu. Este responsabil pentru accentuarea astmului si distrugerea ADN-ului. Provoaca alergii cutanate, iritatii, favorizeaza dezvoltarea celulelor tumorale.

E 110 sau sunset yellow. Este unul dintre aditivii sintetici responsabili de ADHD, alergii, distrugeri cromozomiale si congestii bronho-pulmonare. Este des intalnit in preparate precum  inghetata, dulciuri, gemuri, marmelade, supe la plic, branzeturi, cicolata clada, s.a.

Citeste si:  Experiența unei sarcini extrauterine

E120 sau extractul de cosenila. Este obtinut prin zdrobirea gandacilor de cosenila. Ofera culoare rosie preparatelor in care este adaugat. Determina aparitia alergiilor alimentare, hiperactivitate, deficit de concentrare, afecteaza memoria si poate produce soc anafilactic. Poate fi intalnit in guma de mestecat, suc de capsuni, grepfruit, capsuni, fructe de padure, iaurt de fructe, inghetata.

E 124 sau rosu ponceau 4R. Un colorant alimentar sintetic, obtinut de obicei din petrol. Produce reactii alergice grave, creste hiperactivitatea la copii si are afectiuni asupra stomacului, rinichilor si ficatului.

Articolul precedentAlimentele nocive ce trebuie evitate la orice varsta
Articolul următor7 metode eficiente de a scapa de stres

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau