Nutriția joacă un rol foarte important în sănătatea pielii. Un plan alimentar nesănătos poate avea repercursiuni negative asupra metabolismului. Dacă obișnuiți să mâncați haotic o să va treziți curând cu câteva kilograme în plus iar organele vitale ale organismului cum ar fi inima sau ficatul pot avea de suferit.
Dar ceea ce mâncați va afectează foarte mult și sănătatea pielii. Oamenii de știință care au studiat funcționarea corpului omenesc au descoperit faptul că dieta zilnică afectează în mod semnificativ sănătatea.
Iată care sunt cele mai bune alimente responsabile pentru o piele sănătoasă.
1. Peste gras
Acesta reprezintă surse bogate în Omega, substanță care joacă un rol foarte important în corp. Peștele gras cum ar fi somonul, macroul și heringul sunt foarte recomandate pentru o piele sănătoasă.
Omega-3 ajută pielea să se mențină suplă și hidratată în timp ce deficitul de omega 3 din organism poate duce la uscarea pielii. Este demonstrat faptul că grăsimea din pește reduce inflamația care poate cauza înroșirea pielii. Aceasta vă ajută ca pielea să fie mai puțin sensibilă atunci când este expusă la razele solare.
Puteți folosi de asemenea suplimente de ulei de pește care pot lupta în mod eficient împotriva condițiilor autoimune ce vă pot afecta pielea în mod pozitiv. Acestea protejează pielea de apariția anumitor boli cum ar fi psoriazis și lupus.
Grăsimea de pește este bogată în vitamina E, unul dintre cei mai importanți antioxidanți necesari pielii. Dacă aveți un aport suficient de vitamina E în corp vă puteți proteja pielea în mod eficient de posibilele inflamații.
Grăsimea de pșste este de asemenea și o sursă importantă de proteine necesare pentru sănătatea pielii. În plus, conține zinc un element vital care ajută la producerea noilor celule de piele.
2. Avocado
Avocado este un fruct bogat în grăsimi sănătoase care au nenumărate beneficii pentru o piele sănătoasă. Dacă obișnuiți să consumați aceste tipuri de grăsimi va puteți menține pielea flexibilă și perfect hidratată.
Studiile arată că cei care consumă avocado vor avea mereu o piele suplă și frumoasă. Mai mult decât atât, avocado conține substanțe care vă ajută să vă protejați pielea de soare. În acest fel, chiar dacă stați expuși la soare pielea nu va avea un aspect îmbătrânit și nici nu riscați să se formeze riduri.
Avocado conține și vitamina E, un important antioxidant care vă protejează foarte bine pielea. S-a dovedit faptul că vitamina E pare să fie mult mai eficientă în combinație cu vitamina C, care are proprietăți unice pentru piele. Este știut faptul că pielea are nevoie de vitamina C pentru a crea colagen. Acesta este proteina structurală cea mai importantă care menține pielea puternică și sănătoasă. O jumătate de avocado reprezintă 14% din valoarea necesară zilnică de vitamina E și 11% din aportul necesar de vitamina C
3. Nuci
Nucile sunt alimente excelente care fac pielea să strălucească de frumusețe. Acestea reprezintă și o sursă importantă de acizi grași esențiali pe care corpul nu îi poate produce. Nucile sunt foarte bogate în Omega 3 și Omega-6. O dietă bogată în aceste grăsimi sănătoase împiedică apariția afecțiunilor care se datorează în mare parte inflamațiilor pielii.
Nucile conțin o cantitate mare de acizi grași dar și alți nutrienți de care pielea are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie și pentru a rămâne sănătoasă, cu un aspect fin.
Zincul din nuci formează o barieră împotriva oricăror factori care ar putea dauna sănătății pielii. Acesta combate în mod eficient bacteriile care pot dăuna pielii. Nucile mai conțin seleniu și proteine, nutrienți necesari pentru o piele sănătoasă.
4. Semințe de floarea soarelui
Semințele de floarea soarelui sunt surse importante de nutrienți care stimulează pielea. Dacă consumați în jur de 30 de grame de semințe de floarea soarelui aveți deja 50% din aportul necesar de vitamina E, 41% din aportul de seleniu, 14% zinc și 5 grame de proteine.
Vitamina E este un puternic antioxidant necesar pentru piele, ceea ce înseamnă că merită din plin să integrați semințele de floarea soarelui în meniul zilnic.
5. Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin beta carotină, care este bogată în vitamina A. De asemenea, beta carotina se găsește în portocale dar și în alte legume cum ar fi morcovi, spanac și nu în ultimul rând cartofii dulci.
100 de grame de cartofi dulci copți la cuptor conțin suficientă beta carotină, adică de 5 ori mai mult decât aportul de vitamina A necesar pe zi. Aceasta substanță are un aport important pentru sănătatea pielii acționând ca o protecție eficientă împotriva soarelui.
Atunci când consumați alimente bogate în vitamina A acest antioxidant este absorbit imediat în piele formând o barieră eficientă împotriva razelor ultraviolete.
Mai mult decât atât, beta carotina vă menține pielea de culoarea portocalei oferindu-i un aspect sănătos.
6. Ardei gras roșu și galben
Ardeiul gras conține de asemenea beta carotină pe care corpul o convertește în vitamina A. 150 de grame de ardei gras reprezintă mai mult decât cantitatea suficientă de vitamina A pe zi.
Aceștia conțin și vitamina C care ajută pielea să rămână fermă și puternică. Cei care au suficiente vitamine în corp nu lasă pielea să se usuce și să aibă un aspect îmbătrânit.
7. Broccoli
Broccoli este un aliment plin de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea pielii. Dintre acestea amintim zinc, vitamina A, vitamina C, luteină. Luteina are rolul de a proteja pielea împotriva oxidării ceea ce duce la un aspect ridat al pielii.
Buchețelele de broccoli conțin sulforafan, o substanță cu beneficii foarte importante. S-a dovedit faptul că, dacă este consumat în mod constant broccoli luptă eficient împotriva cancerului de piele.
Această substanță din broccoli formează o barieră protectoare împotriva soarelui, neutralizând radicalii liberi nocivi și activând un sistem de protecție.
Studiile atâta faptul că sulforafanul menține nivelul de colagen necesar din piele. Broccoli este foarte important pentru sănătate și împiedică apariția cancerului de piele.
8. Roșiile
Roșiile conțin vitamina C și o mare cantitate de carotenoide, fiind un aliment excelent care ajută pielea să rămână frumoasă și sănătoasă.
9. Soia
Soia conține o substanță care blochează producția de estrogen din corp. Studiile arată că femeile de vârsta a 2 a care au consumat soia în fiecare zi timp de 2 luni și-au îmbunătățit în mod evident elasticitatea pielii.
Soia lupta împotriva uscăciunii pielii și mărește cantitatea de colagen, care păstrează pielea fină și puternică.
10. Ciocolata neagră
Acum aveți toate motivele să consumați ciocolată neagră pentru că aceasta are efecte fenomenale asupra pielii. După 6 săptămâni în care introduceți ciocolata neagră în dieta zilnică, antioxidanții acționează zi de zi și mențin pielea foarte bine hidratata.
Aceasta are un rol foarte important și pentru sănătatea minții. Optați pentru ciocolata neagră care conține un procent de 70 % de cacao pentru a-i maximiza în mod considerabil beneficiile.