Rivalitatea între frați este denumită în psihologie Complexul lui Cain și se caracterizează prin gelozia caracteristică între frați. Cel mai adesea, acest lucru se întâmplă din primele luni de viață al celui de-al doilea copil și îl afectează pe copilul mai mare.
De ce apare rivalitatea între frați
În momentul în care apare al doilea copil, atenția părinților este îndreptată asupra lui pentru că, fiind mai mic, acesta depinde în totalitate de părinți. Faptul că părinții își petrec mai mult cu noul născut și că atenția lor este întdeptată mai mult spre acesta, îl determină pe copilul mai mare să aibă un sentiment profund de gelozie.
Alte lucruri care duc la această rivalitate între frați sunt: laudele, tandrețea, grija și mângâierile inegale. De exemplu, atunci când mămica este preocupată cu cel mic din cauza colicilor, nu este exclus ca cel mare să se prefacă bolnav, pentru a primi aceași atenție, sau atunci când părinții își laudă mezinul pentru că a făcut primii pași, nu este exclus ca cel mare să facă rele, pentru a atrage atenția asupra lui.
Cum se manifestă și ce urmări are
Felul în care se manifestă rivalitatea între frați nu este deloc un mister. De obicei, copilul mai mare este gelos pe copilul mai mic și poate avea o atitudine ostilă față de fratele său, ori poate apela la diverse răutăți și obrăznicii pentru a atrage atenția părinților asupra lui.
Această gelozie poate schimba comportamentul copiilor în mai multe feluri, începând cu faprul că el poate avea sentimentul de abandon și frustrare, până la depresie, complex de inferioritate și fuga de acasă. Aceste răni ale copilului nu trec de la sine și îi pot influența viața de om matur, împiedicând-l să aibă încredere îl el și să dezvolte relații interumane sănătoase.
Cum se poate evita
Rivalitate dintre frați poate fi evitată doar de către părinți, iar acest lucru nu este atât de greu pe cât vă imaginați, printr-un un comportament adecvat.
Deși tendința părinților este de a proteja mai mult pe cel mai mic dintre copii, trebuie să conștientizeze faptul că acest lucru îi poate afecta pe cei mai mari. Pentru a evita acest lucru, este absolut necesar să acorde aceași atenție, grijă și tandrețe fiecărui copil în parte.
Puteți să îl implicați pe copilul mai mare atunci când îi faceți baie celui mic sau când îl schimbați. În acest fel, toate se vor face împreună, iar cel mare se va simți util.
Nu uitați să împărțiți laudele în mod egal, nu amânați și nu renunțați la activitățile și momentele de tandrețe pe care le aveați cu primul născut, dinainte să vină pe lume cel mic.