Dacă ți s-a spus atât de des că ești anxioasă, că îți este frică prea des chiar și atunci când nu ai motive, că ești prea îngrijorată, încât ai ajuns și tu să te gândești că poate chiar ești o persoană anxioasă, află dacă ai cele mai des întâlnite trăsături a personalităților anxioase.
1.Nu poți dormi din cauza grijilor
Oricât de mari sau de mici ar fi problemele tale, dacă esti anxioasă de fel, acestea nu-ți dau pace și ai nopți albe din cauza lor. De asemenea, o persoana anxioasă are obiceiul de a-și plănui fiecare mișcare pentru a doua zi.
2.Nu-ți plac situațiile neprevăzute și surprizele
Surprizele și situațiile neprevăzute sunt un chin pentru cei anxioși, dându-le chiar palpitații. Aceste persoane simt nevoia de a avea control asupra vieții lor și le place ordinea și lucrurile clare.
3. Te simți mai tot timpul tensionat
De multe, într-o zi normală, un om anxios poate sesiza că este tensionat, chiar și fără motiv. Din cauza tensiunii, poate avea dureri de cap și de spate. Dacă pățești și tu asta, probabil ai o personalitate anxioasă.
4.Verifici de mai multe ori același lucru
Tendința de a verifica de mai multe ori cutia poștală, mersul trenurilor, poșta electronică, rezervările și programul, este tipic anxioșilor. Teama de a nu rata ceva important nu le dă pace.
5.Când cineva întârzie, te gândești la lucruri rele
Dacă cineva drag întârzie, iar tu te panichezi, gândindu-te că a pățit ceva rău, este un semn că ești prea îngrijorat. Acea îngrijorare permanentă este caracteristic persoanelor anxioase.
6.Pe primul loc sunt facturile și datoriile
Dacă atunci când iei salariul, prima oprire este la un centru unde poți plăti facturile sau prima grijă este să-ți dai datoria, cu riscul de a rămâne fără bani, este posibil să ai o personalitate anxioasă.
Anxietate, până la un anumit punct, este firească, însă atunci când în orice vezi doar riscuri și ești mult prea îngrijorat, este bine să consulți un specialist cu care să vorbești despre acest lucru pentru că ai șanse să treci prin episoade de panică, să ai o hieractivitate a sistemului nervos care își poate da papitații, senzația de nod în gât și poți avea diverse fobii. De asemenea, tensiunea musclară și, implicit, contracțiile musculare și durerile de umeri, de spate, iritabilitatea, problemele cu somnul și dificultățile de concentrare pot fi urmări ale anxietății.
Prin psihoterapie sau tratament, persoanelor anxioase li se poate îmbunătăți calitatea vieți.