În general depresia se tratează prin combinarea medicației cu o formă de psihoterapie. Terapia cognitiv-comportamentală, care se concentrează pe schimbarea comportamentelor și nu pe analiza copilăriei, poate fi foarte eficientă în vindecarea depresiei. Important este să te concentrezi pe ceea ce faci și să îți observi comportamentele dăunatoare care îți întrețin depresia. Unele metode ale terapiei cognitiv-comportamentale pot fi practicate acasă fără a avea o pregătire specială în acest sens.
Iată câteva trucuri care te vor ajuta sa întrerupi ciclul negativității.
1.Ruminarea excesivă a gândurilor poate provoca și întreține depresia. Să reflectezi asupra lucrurilor este un proces benefic, te ajută să rezolvi probleme, însă, atunci când gândurile despre o situație devin obsesive, ele capătă un caracter dăunator (ca de exemplu, dacă te-ai certat cu un prieten, apoi te gândești obsesiv la dialogul dintre voi și îți faci diversele scenarii de tipul “era mai bine dacă îi ziceam altceva”, “îmi pare rău că i-am zis așa”, “e de neacceptat ce mi-a zis” etc). Acceste gânduri obsesive pot duce la stări de stres, furie și anxietate care în timp pot provoca depresie. Atunci când observi că practici acest tip de gândire încearcă să îți canalizezi atenția către altceva sau să practici o tehnică de relaxare, precum meditația.
2.Încearcă să eviți să privești un eveniment nefericit ca pe o catastrofă. Unalt mod greșit de gândire este să îți concentrezi atenția pe un singur eveniment și să creezi cele mai rele scenarii pe seama acestuia. Ca de exemplu, dacă ai rămas fără job și nu îți temperezi tendința de a privi acest eveniment ca pe o catastrofă, vei ajunge la niște convingeri nesănătoase, precum “în curând voi rămâne pe drumuri sau fără mâncare”. Aceste gânduri iraționale vor crea un cerc vicios ce vor întreține depresia.
3.Lasă trecutul la locul lui. Este inutil să îți tot spui că ar fi trebuit să faci altfel decât ai făcut deja, întrucât trecutul nu poate fi schimbat, iar singura opțiune pe care o ai este să trăiești prezentul așa cum se este el acum. Acceptă faptul că în trecut ai luat cele mai bune decizii care puteau fi luate la acel moment, în funcție de informațiile și resursele pe care le aveai. Nu te învinovăți că nu ai luat alte decizii, acceptă-te și iartă-te pentru orice crezi că ai făcut greșit.
4.Renunță la globul de cristal. În general persoanele care suferă de depresie au tendința de a anticipa lucruri negative. Ei reușesc să se convingă că știu ce se va întâmpla peste o zi, o săptămână, o lună sau un an. Din păcate doar foarte puțini dintre noi au darul de a prezice viitorul, restul sunt doar griji pe care ni le facem inutil. Acest tip de anticipare negativă se numește la noi și sindromul drobului de sare. Încearcă să rămâi în prezent și să fii deschis la ce îți rezervă viitorul, cu optimism.
5.Păstrează în viața ta o rutină zilnică. Chiar dacă nu îți vină să trăiești după un program, încearcă să te trezești și să mănânci în fiecare zi la aceeași oră. Evită să stai prea mult pe canapea în timpul zilei pentru a avea un somn odihnitor noaptea. Persoanele deprimate tind să aibă un program de somn și de alimentație neregulat. Chiar dacă nu ai un serviciu în acest moment și te simți deprimat este foarte important să îți stabilești un program zilnic care să îți dea un sens, o rutină ce ajută la îndepărtarea depresiei.