Tulburarea obsesiv compulsivă (TOC) este o afecțiune psihică caracterizată prin persistența unor gânduri și a unor idei nedorite, numite obsesii, și  imperiozitate de a face anumite lucruri care să ducă la prevenirea sau la împlinirea obsesiilor respective, numite compulsii. Cel mai frecvent exemplu de comportament obsesiv-compulsiv este spălatul excesiv pe mâini, din teama contaminării cu microbi.

Obsesiile sunt gânduri sau idei nedorite frecvente de care nu se poate scăpa. Compulsiile reprezintă nevoia irațională de a repeta un gest cu scopul de a ușura temporar senzația de neliniște/grijă. Obsesiile și compulsiile sunt conștientizate de persoana care suferă de această tulburare și nu provoacă acesteia un sentiment de placere, ele fiind resimțite ca anormale. Există anumite gânduri fixe care sunt mai degrabă trăsături de personalitate, însă pot fi ușor confundate cu manifestari obsesiv compulsive, însă ele pot fi îngrijorătoare doar dacă afectează desfășurarea unei vieți normale.

Anumite tipare de gândire pot indica prezența unei tulburări obsesiv-compulsive. Iată câteva dintre cele mai frecvente.

  1. Comportamentul de verificare

Comportamentele de verificare, ca de exemplu să te întorci de 3-4 sau chiar de 20 de ori din drum pentru a te asigura că ai încuiat ușa, sunt cele mai frecvente compulsii întâlnite în tulburarea TOC, afectând aproximativ 30% din populația diagnosticată cu această tulburare. Să verifici de 2 ori că ai încuiat ușa casei sau că ai închis gazele este un gest firesc, însă dacă această preocupare devine un ritual fără de care nu poți să trăiești sau îți afectează viața (întarzii la serviciu, de exemplu) poate fi un indiciu că suferi de TOC.

Citeste si:  Importanta jocului in dezvoltarea prescolarilor. Cele mai amuzante jocuri ale copilariei

2. Spălatul mâinilor excesiv

Așa cum am menționat anterior, spălatul compulsiv al mâinilor este un simptom frecvent întâlnit în TOC. Nevoia de a igieniza des mâinile provine dintr-o teamă de microbi, însă poate proveni și din teama de a îi îmbolnăvi de ceilalți sau pentru că se simte murdar din punct de vedere moral. Dacă după ce te-ai spălat pe mâini încă te temi de microbi și îți faci griji că ai putea să te îmbolnăvești de ceva (ca de exemplu ca ai putea fi infestat cu HIV pentru că ai pus mâna pe ușa de la magazin), poate fi un semn de compulsie. În acest caz este indicat să consulți un specialist pentru mai multe teste de psihodiagnoză.

3. Curățenia excesivă

Citeste si:  Tipuri de aparate fitness ce pot fi utilizate cu usurinta si acasa

Persoanele care sunt obsedate de curățenie pot fi încadrate la tulburarea obsesiv-compulsivă dacă nevoia de a curăța nu dispare după ce tocmai persoana respectivă a făcut curățenie temeinic. La persoanele care suferă de TOC nevoia de curățenie nu dispare, ci va fi mai puternică data viitoare. Dacă petreci ore în șir, zi de zi, făcând curățenie este aproape sigur că ai o personalitate obsesiv-compulsivă și ar fi indicat să consulți un specialist.

4. Număratul

Unele persoane care suferă de TOC îndeplinesc anumite sarcini folosinddu-se de un model mental numeric sau pur și simplu numără în gând în timp ce fac o anumită activitate, ca de exemplu numără treptele atunci când urcă scările. Aceste comportamente au la bază în general superstiții. Unii oameni consideră că cifra 13 aduce ghinion sau alții fac 3 pași în spate dacă le-a tăiat calea o pisică neagră, însă nu există motive de îngrijorare atâta timp cât acest comportament e văzut ca o distracție. Dacă însă nu reușești să îți scoți numerele din cap și aceste gânduri obsesive încep să îți afecteze viața, atunci este indicat să te adresezi unui specialist pentru mai multe investigații.

 

Articolul precedent5 trucuri mentale care ajută în depresie
Articolul următorDiagnostic: Rană pe col ! Cât este de grav ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau