Tulburarea obsesiv compulsiv─â (TOC) este o afec╚Ťiune psihic─â caracterizat─â prin persisten╚Ťa unor g├ónduri ╚Öi a unor idei nedorite, numite┬áobsesii, ╚Öi ┬áimperiozitate de a face anumite lucruri care s─â duc─â la prevenirea sau la ├«mplinirea obsesiilor respective, numite compulsii. Cel mai frecvent exemplu de comportament obsesiv-compulsiv este sp─âlatul excesiv pe m├óini, din teama contamin─ârii cu microbi.

Obsesiile sunt g├ónduri sau idei nedorite frecvente de care nu se poate sc─âpa. Compulsiile reprezint─â nevoia ira╚Ťional─â de a repeta un gest cu scopul de a u╚Öura temporar senza╚Ťia de nelini╚Öte/grij─â. Obsesiile ╚Öi compulsiile sunt con╚Ötientizate de persoana care sufer─â de aceast─â tulburare ╚Öi nu provoac─â acesteia un sentiment de placere, ele fiind resim╚Ťite ca anormale. Exist─â anumite g├ónduri fixe care sunt mai degrab─â tr─âs─âturi de personalitate, ├«ns─â pot fi u╚Öor confundate cu manifestari obsesiv compulsive, ├«ns─â ele pot fi ├«ngrijor─âtoare doar dac─â afecteaz─â desf─â╚Öurarea unei vie╚Ťi normale.

Anumite tipare de g├óndire pot indica prezen╚Ťa unei tulbur─âri obsesiv-compulsive. Iat─â c├óteva dintre cele mai frecvente.

  1. Comportamentul de verificare

Comportamentele de verificare, ca de exemplu s─â te ├«ntorci de 3-4 sau chiar de 20 de ori din drum pentru a te asigura c─â ai ├«ncuiat u╚Öa, sunt cele mai frecvente compulsii ├«nt├ólnite ├«n tulburarea TOC, afect├ónd aproximativ 30% din popula╚Ťia diagnosticat─â cu aceast─â tulburare. S─â verifici de 2 ori c─â ai ├«ncuiat u╚Öa casei sau c─â ai ├«nchis gazele este un gest firesc, ├«ns─â dac─â aceast─â preocupare devine un ritual f─âr─â de care nu po╚Ťi s─â tr─âie╚Öti sau ├«╚Ťi afecteaz─â via╚Ťa (├«ntarzii la serviciu, de exemplu) poate fi un indiciu c─â suferi de TOC.

Citeste si:  Botox, acid hialuronic sau colagen? Care este mai bun ┼či mai sigur pentru ├«ntinerire?

2. Spălatul mâinilor excesiv

A╚Öa cum am men╚Ťionat anterior, sp─âlatul compulsiv al m├óinilor este un simptom frecvent ├«nt├ólnit ├«n TOC. Nevoia de a igieniza des m├óinile provine dintr-o team─â de microbi, ├«ns─â poate proveni ╚Öi din teama de a ├«i ├«mboln─âvi de ceilal╚Ťi sau pentru c─â se simte murdar din punct de vedere moral. Dac─â dup─â ce te-ai sp─âlat pe m├óini ├«nc─â te temi de microbi ╚Öi ├«╚Ťi faci griji c─â ai putea s─â te ├«mboln─âve╚Öti de ceva (ca de exemplu ca ai putea fi infestat cu HIV pentru c─â ai pus m├óna pe u╚Öa de la magazin), poate fi un semn de compulsie. ├Än acest caz este indicat s─â consul╚Ťi un specialist pentru mai multe teste de psihodiagnoz─â.

3. Cur─â╚Ťenia excesiv─â

Citeste si:  Cum s─â fii fericit ├«ntre patru pere╚Ťi

Persoanele care sunt obsedate de cur─â╚Ťenie pot fi ├«ncadrate la tulburarea obsesiv-compulsiv─â dac─â nevoia de a cur─â╚Ťa nu dispare dup─â ce tocmai persoana respectiv─â a f─âcut cur─â╚Ťenie temeinic. La persoanele care sufer─â de TOC nevoia de cur─â╚Ťenie nu dispare, ci va fi mai puternic─â data viitoare. Dac─â petreci ore ├«n ╚Öir, zi de zi, f─âc├ónd cur─â╚Ťenie este aproape sigur c─â ai o personalitate obsesiv-compulsiv─â ╚Öi ar fi indicat s─â consul╚Ťi un specialist.

4. Num─âratul

Unele persoane care sufer─â de TOC ├«ndeplinesc anumite sarcini folosinddu-se de un model mental numeric sau pur ╚Öi simplu num─âr─â ├«n g├ónd ├«n timp ce fac o anumit─â activitate, ca de exemplu num─âr─â treptele atunci c├ónd urc─â sc─ârile. Aceste comportamente au la baz─â ├«n general supersti╚Ťii. Unii oameni consider─â c─â cifra 13 aduce ghinion sau al╚Ťii fac 3 pa╚Öi ├«n spate dac─â le-a t─âiat calea o pisic─â neagr─â, ├«ns─â nu exist─â motive de ├«ngrijorare at├óta timp c├ót acest comportament e v─âzut ca o distrac╚Ťie. Dac─â ├«ns─â nu reu╚Öe╚Öti s─â ├«╚Ťi sco╚Ťi numerele din cap ╚Öi aceste g├ónduri obsesive ├«ncep s─â ├«╚Ťi afecteze via╚Ťa, atunci este indicat s─â te adresezi unui specialist pentru mai multe investiga╚Ťii.

 

Articolul precedent5 trucuri mentale care ajută în depresie
Articolul următorDiagnostic: Rană pe col ! Cât este de grav ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau