Nu stiu cum stai tu, dar eu am poftit mult timp la mancare chinezeasca. Pandemia m-a prins acasa la parintii mei, intr-un orasel unde nu exista niciun restaurant chinezesc si niciun restaurant care sa aiba in meniu astfel de preparate.
Din fericire, am descoperit niste retete chinezesti care se prepara foarte repede si usor acasa si care au un gust la fel de bun ca cele de la restaurantele specializate. Ceea ce m-a surprins a fost timpul scurt de preparare. Cred ca dureaza mai putin sa faci una dintre aceste retete decat sa astepti curierul de la Glovo cu comanda.
Asadar, iti prezint astazi trei super-retete chinezesti cu care sa iti dai pe spate familia in pandemia asta.
Orez cu creveti
Ingrediente
- 4 linguri de unt
- 400g de creveti cruzi decojiti
- 4 oua mari batute usor
- 3 cani de orez fiert
- 1 pachet de legume congelate (poti alege orice tip, eu le-am ales pe cele chinezesti, ca sa nu ma indepartez in niciun fel de aroma locala a preparatului)
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de piper
- 8 felii de bacon prajit (optional)
Mod de preparare
- Intr-o tigaie mare, topeste 1 lingura de unt la o temperatura medie. Toarna ouale batute in tigaie. Cand sunt gata, scoate-le din tigaie si fa tot posibilul sa ramana calde.
- Topeste restul de unt in tigaie. Adauga orezul, legumele si crevetii; lasa-le in tigaie timp de 5 minute sau pana cand crevetii devin roz. Intre timp, taie ouale gatite in bucatele mici. Pune-le si pe ele in tigaie si adauga sare si piper. Lasa amestecul in tigaie pana cand este gatit in intregime, amestecand ocazional. Daca doresti, adauga si bacon.
Lo mein cu vita si spanac
Ingrediente
- 1/4 cana de sos hoisin
- 170g spaghete
- 2 linguri de sos de soia
- 4 lingurite de ulei de rapita
- 1 lingura de apa
- 220g de castane feliate
- 2 lingurite de ulei de susan
- 2 cepe verzi feliate
- 2 catei de usturoi pisati
- 280g de spanac
- 450g de friptura de vita feliata
- 1 ardei iute feliat
Mod de preparare
- Intr-un bol mic, amesteca sosul hoisin, sosul de soia, apa, uleiul de susan si usturoiul. Pune un sfert din cantitatea de amestec rezultata intr-un bol mai mare. Adauga carnea de vita si las-o la marinat timp de 10 minute la temperatura camerei.
- Fierbe spaghetele conform indicatiilor de pe ambalaj. Intre timp, intr-o tigaie mare, incalzeste o lingura de ulei de rapita. Adauga jumatate din vita marinata; las-o in tigaie timp de 1-2 minute, pana cand nu mai e roz. Scoate-o din tigaie. Pune in tigaie inca 1 lingura de ulei de rapita, incalzeste-l si repeta manevra cu cealalta jumatate de vita.
- Caleste castanele si ceapa timp de 30 de secunde. Caleste apoi spanacul si adauga restul de sos hoisin. Pune din nou vita in tigaie si incalzeste-o.
- Scurge spaghetele; adauga-le amestecului de vita si amesteca-le pe toate. Pune deasupra ardeiul iute feliat.
Pui cu portocala si sweet chilli
Ingrediente
- 450g de piept de pui dezosat si fara piele, bucatit
- 1/4 lingurita de sare
- 1/4 lingurita de piper
- 2 linguri de unt
- 3/4 cana de sos sweet chilli
- 1/3 cana de suc de portocale concentrat
- orez gatit
- busuioc maruntit
Mod de preparare
- Freaca pieptul de pui cu sare si piper. Intr-o tigaie mare, topeste untul; caleste pieptul de pui pana cand nu mai e roz (5-7 minute). Scoate-l din tigaie si mentine-l cald.
- Pune sosul sweet chilli si sucul de portocala in tigaie; amesteca-le pana cand sunt incalzite. Adauga puiul. Serveste cu orez si cu busuoic pe deasupra.