Ridurile sunt cute ale pielii care rezultă în urma procesului de îmbătrânire. Uneori însă, ele apar mult mai devreme decât ar trebui. Factorii care contribuie la apariţia timpurie a ridurilor includ poluanţii, fumatul excesiv, deshidratarea, precum şi unele medicamente. Radiaţiile UV rămân însă principala cauză a apariţiei ridurilor. Din acest motiv, cele mai proeminente riduri apar pe zonele expuse la soare, cum ar fi faţa, gâtul, mâinile şi antebraţele.
De asemenea, unele obiceiuri greşite din viaţa noastră pot favoriza, chiar accelera procesul de îmbătrânire a pielii. Iată 10 dintre cele mai nocive:

1. Dormitul lateral
Somnul este foarte important pentru sănătatea pielii. Un somn bun şi odihnitor te va ajuta să arăţi mai odihnită şi mai întinerită. Cu toate acestea, când vine vorba de riduri, trebuie să acorzi o atenţie specială şi poziţiei în care dormi.
Experţii în frumuseţe au descoperit că dormitul pe burtă sau pe lateral poate cauza apariţia ridurilor. Indiferent cât de moale este perna, ea va pune presiune pe fibrele de colagen si elastină din piele. De-a lungul timpului, acest lucru va duce la apariţia liniilor fine de pe bărbie, obraji şi frunte. Pentru a preveni asta, încearcă să dormi pe spate şi foloseşte o faţă de pernă din satin sau mătase. Aceste materiale nu absoarb uleiurile naturale secretate pe timpul nopţii şi au avantajul de a permite pielii să alunece în timp ce te mişti.

2. Expresiile faciale repetitive
Expresiile faciale sunt o parte naturală a emoţiilor şi contribuie la o mai bună comunicare interumană. Însă repetarea aceloraşi expresii poate favoriza apariţia semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile şi liniile fine. Expresiile faciale tensionează muşchii feţei, care între timp îşi vor pierde flexibilitatea.
Orice mişcare repetitivă a muşchilor faciali poate cauza apariţia ridurilor. De aceea este important să învăţăm să ne controlăm anumite expresii faciale, care suprasolicită muşchii feţei (încruntarea, bosumflarea, ochii întredeschişi).
De asemenea, este bine să eviţi să tragi de piele sau să o întinzi atunci când te machiezi sau te demachiezi. Totodată, nu uita să utilizezi o crema de noapte de calitate, pentru a ajuta la repararea pielii în timpul somnului.

3. Consumul excesiv de alcool
Consumul de alcool este dâunător atât pentru piele, cât şi pentru întregul organism. Alcoolul accelerează viteza de îmbătrânire, deoarece scade nivelul de vitamina A, un puternic antioxidant care ajută la producerea de colagen. Lipsa colagenului este o cauză a îmbătrânirii premature.
Totodată, alcoolul dilatează vasele de sânge din corp, ceea ce duce la apariţia inesteticelor varice.
În plus, alcoolul acţionează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că pe măsură ce bei mai mult, te deshidratezi mai tare. Lipsa hidratării duce la pierderea elasticităţii pielii şi la apariţia semnelor de îmbătrânire prematură.

Citeste si:  Prima întâlnire cu Zâna Măseluță

4. Fumatul
Fumatul cauzează cancer, boli de inimă, infertilitate, hipertensiune arterială şi multe alte afecţiuni. Dacă nici asta nu te motivează să renunţi la fumat, află că ţigările sunt responsabile şi de apariţia semnelor de îmbătrânire prematură.
Fumatul regulat agravează unele afecţiuni dermatologice, cum ar fi psoriziasul, tonusul pielii inegale şi favorizează lăsarea pielii. În plus, fumatul surmenează muşchii din jurul gurii, provocând cu timpul apariţia ridurilor adânci.
Chiar dacă nu fumezi, trebuie să ştii că expunerea la fumat poate irita pielea.

5. Lipsa protecţiei solare

Expunerea la razele ultraviolete este una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature a pielii. În plus, creşte riscul dezvoltării cancerului de piele, inclusiv a melanomului, cel mai grav cancer cutanat.
Pentru a preveni ridurile, nu sări niciodată peste crema de protecţie solară. Chiar şi câteva minute de expunere la soare pot duce la o defalcare a colagenului, care favorizează apariţia ridurilor şi a liniilor fine. Foloseşte zilnic, indiferent de anotimp, o cremă cu factor de protecţie solară de minim 15. Te mai poţi proteja purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare.
Întrucât lumina solară este o sursă vitală de vitamina D, este important să-ţi expui pielea la soare pentru câteva minute, dimineaţa devreme. Însă evită expunerile în timpul orelor de vârf, între 10 şi 16.

6. Nedemachierea
După o zi lungă şi obositoare, cele mai multe femei uită să se demachieze înainte de a merge la culcare. Evită acest obicei nesănătos, daca doreşti să îţi protejezi tenul de îmbătrânirea prematură. Cu cât machiajul stă mai mult pe ten, cu atât provoacă daune mai semnificative.
De-a lungul întregii zile, machiajul colectează poluanţii şi radicalii liberi đin mediul exterior. Dacă nu este eliminat la sfarşitul zilei, poate bloca porii şi determina distrugerea fibrelor de colagen.
Nu contează cât de obosită şi de ocupată eşti, răsfaţă-ţi pielea cel puţin 10 minute în fiecare seară. Elimină machiajul cu ajutorul unui demachiant delicat şi aplică pe ten o cremă hidratantă. Un ten curat va permite pielii să respire pe timpul nopţii.

7. Exfolierea excesivă
Exfolierea este o metodă excelentă de a îndepărta celulele moarte ale piele. De asemenea, ajută produsele de îngrijire să pătrundă mai adânc în piele. Cu toate acestea, exfolierea excesivă diminuează uleiurile naturale ale dermului şi poate provoca iritaţii.
Specialiştii recomandă o exfoliere pe săptămână în cazul tenului uscat sau două exfolieri în cazul tenului gras. Se efectuează prin mişcări circulare, blânde.

8. Duşurile lungi şi fierbinţi
După o zi obositoare, un duş fierbinte este un râsfăţ pe măsură. Din păcate însă, căldura excesivă poate provoca probleme pielii, inclusiv riduri. Apa fierbinte îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, care acţionează ca bariere protectoare. Rămasă fără protecţia sa naturală, pielea este predispusă îmbătrânirii premature.
Cea mai bună alternativă este duşul călduţ, care va păstra umiditatea pielii şi va deschide porii.

Citeste si:  Semne că prietena ta nu îți este prietenă adevărată

9. Uiţi de zona ochilor
Zona din jurul ochilor este mult mai subţire şi mai predispusă daunelor provocate de razele UV, de iritaţii şi alţi factori externi.
Pentru a preveni apariţia ridurilor în jurul ochilor, trebuie să acorzi acestei zone o atenţie deosebită. Evită să te freci la ochi. Acest obicei poate duce în timp la apariţia liniilor fine. De asemenea, vasele de sânge de sub piele se pot rupe, făcând ca cercurile întunecate de sub ochi să pară mai proeminente. Pentru a scăpa de disconfort, pur şi simplu stropeşte-ţi ochii cu apă rece.
Foloseşte o cremă de ochi de bună calitate, care să menţină pielea hidratată. Aplic-o în jurul ochilor, utilizând mişcâri uşoare. Acest lucru va ajuta la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine în acea zonă şi va întineri pielea. Nu uita să porţi ochelari de soare, pentru o protecţie sporită împotriva razelor UV.

10. Uiţi de gât şi de mâini
Indiferent cât de perfect ar arăta tenul tău, pielea lăsată în zona gâtului şi mâinile ridate te vor face să pari mai bătrână decât eşti în realitate. Pentru a ne păstra aspectul tineresc, este important să acordăm o atenţie specială acestor zone.
Exfoliază-ţi pielea gătului şi a mâinilor cel puţin o dată pe săptămână. Aplică o cremă hidratantă în fiecare zi, pentru a menţine pielea moale. În zilele reci de iarnă, aplică crema hidratantă pe pielea umedă, când ieşi din duş, pentru a ajuta la reţinerea umidităţii.
De asemenea, nu uita de aceste zone atunci când aplici crema de protecţie solară.

Sfaturi suplimentare:
– Pentru a arăta bine şi a funcţiona optim, pielea are nevoie de substanţe nutritive. Include în dietă mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci şi seminţe.
– Evită alimentele procesate şi zaharurile rafinate.
– Bea o cantitate suficientă de apă pe tot parcursul zile, deoarece deshidratarea duce la uscarea severă a pielii.
– Stresul afectează nu doar condiţia pielii, cât şi starea generală de sănătate. Aşadar, încearcă să-l eviţi.
– Dacă obişnuieşti să-ţi speli faţa cu săpun, asigură-te că acesta nu conţine substanţe chimice care ar putea provoca daune pielii. Specialiştii recomandă săpunul cu pH neutru, fără coloranţi şi parfum.
– Fă zilnic gimnastică facială pentru a menţine fermitatea pielii.

Articolul precedentAlimente la indemana, pentru buna functionare a creierului copilului tau
Articolul următorMucegaiul din casă, un real pericol pentru sănătate

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau