Pe lângă faptul că este un bun energizant, că ajută în lupta contra bacteriilor şi întăreşte sistemul imunitar, mierea are nenumărate beneficii asupra sănătăţii, despre care ar trebui să ştii mai multe. Supranumită aurul lichid, mierea este folosită de mai bine de 2500 de ani ca adjuvant în tratarea bolilor şi a problemelor pielii, fiind de asemenea foarte utilă şi în tratamentele de înfrumuseţare.
Miere pentru sănătate
Mierea este considerată un miracol natural pentru sănătate şi este un ingredient des folosit în fitoterapie pentru următoarele probleme:
Refluxul gastroesofagian şi arsuri – Este adevărat că nu există foarte multe dovezi ştiinţifice care să susţină faptul că mierea este eficientă în tratamentul refluxului gastroesofagian, însă mulţi au utilizat-o pentru această afecţiune şi au declarat că are efect. Cum acţionează mierea? Se crede că aceasta calmează tractul digestiv, vindecând rănile provocate de sucul gastric. Enzimele prezente în miere ajută la digestie, astfel prevenind refluxul acid. Dacă ai probleme de acest fel de ceva timp, ai putea să faci un tratament cu miere, fiindcă rău nu are cum să îţi facă. Încearcă să eviţi acele pastile cărora li se face reclamă la televizor şi să cumperi mierea ca atare, cel mai bine de la producătorii locali, fiindcă cea din hipermarketuri de obicei conţine mai mult zahăr decât miere..
Răni, arsuri şi zgârieturi – Mierea are proprietăţi antibacteriene, aşa că este utilizată pentru curăţarea rănilor şi pentru a preveni infecţia. Poate calma durerea datorită faptului că este antiinflamatoare. Unul dintre studiile efectuate, ne arată că mierea alină durerea în cazurile acute, în cele de arsuri şi scade inflamaţia pacienţilor cu astfel de probleme.
Carii şi gingivită – Deşi ai putea crede că mierea duce la apariţia cariilor, fiind atât de dulce, lucrurile stau exact invers. Deoarece aceasta are proprietăţi antibacteriene, este tratamentul natural perfect pentru gingivită şi bolile periodontale, împiedicând apariţia cariilor. Cercetările ne arată faptul că produsele care conţin miere scad riscul apariţiei tartrului şi a sângerărilor gingivale cu până la 35%. Asta şi datorită calciului, fosforului şi zincului care sunt regăsite în miere.
Fortifică imunitatea şi energizează – Mierea a fost adesea numită energizantul naturii. Este o bună sursă de carbohidraţi şi zaharuri naturale care dau energie, forţă şi cresc rezistenţa la efort. Este un mod excelent prin care îţi poţi întări sistemul imunitar, fiindcă mierea este antibacteriană şi conţine antioxidanţi.
Mierea în tratamentele de înfrumuseţare
Chiar dacă ştii că mierea este minunată pentru sănătate, o vei iubi şi mai mult când vei afla ce poate face pentru felul în care arăţi.
Acneea – Tot datorită proprietăţilor antibacteriene, mierea este foarte eficientă în tratamentele pentru acnee şi pete, lăsând pielea curată şi atrăgătoare. Pentru că este antiinflamatoare, îţi va veni în ajutor dacă ai probleme cu apariţia coşurilor. Cel mai simplu mod în care o poţi utiliza, este să adaugi mierea în cremele pe care le foloseşti în mod normal, ori să o foloseşti sub formă de măşti.
Anti-îmbătrânire – Probabil că ai auzit de efectele de anti-îmbătrânire ale mierii şi multe persoane care au încercat-o, susţin această teorie. Mierea face pielea mai catifelată, îmbunătăţindu-i textura şi reducând dimensiunile porilor. Antioxidanţii din miere scad efectul de distrugere al celulelor, cauzat de radicalii liberi. Asta se traduce prin faptul că vei avea mai puţine zbârcituri, riduri şi linii fine de expresie.
Pielea uscată – Mierea este un hidratant natural pentru piele şi cu siguranţă vei vrea să te bucuri şi tu de beneficiile ei. Ştiu că e mai plăcut să te dai cu acele creme care miros frumos, însă tot ele conţin şi o mulţime de chimicale, care cu siguranţă pe termen lung, nu fac bine organismului. Poţi folosi mierea pentru hidratare, deoarece ajută la păstrarea umidităţii în piele, astfel că tenul tău va străluci, va fi mai catifelat şi vei arăta mai tânără.
Chiar nu are rost să negăm faptul că mierea este unul dintre cele mai eficiente alimente din lume. Are efecte minunate atât asupra aspectului pielii cât şi a sănătăţii generale, plus că are şi un gust minunat.