Pielea uscata este o problema care da batai de cap femeilor de orice varsta, in orice sezon. O piele uscata este predispusa la incretire si imbatranire prematura. Incorect ingrijita, pielea cu tendinte de uscare isi pierde inainte de vreme din elasticitate si fermitate.

Cauzele pentru care multe dintre femei se lupta cu fenomenul de piele uscata sunt numeroase. Hidratarea necorespunzatoare, inaintarea in varsta, expunerea prelungita la soare, poluarea, mostenirea genetica sunt doar cativa dintre factorii care determina instalarea fenomenului de piele uscata.

Pentru a peveni uscaciunea pielii, specialistii dermatolgi recomanda in primul rand respectarea unui plan corect de alimentatie si hidratare. Consumul de alimente bogate in apa, vitamine, minerale si antioxidanti, este un prim pas in lupta cu acest fenomen.

Apa

Cum bine se stie apa este viata, iar celulele corpului uman au in mod normal peste 90% apa, deci deficitul acestui lichid poate avea efecte nefaste asupra aspectului si sanatatii dermei.

Expunerea prelungita la soare este un alt factor care are ca efect degradarea pielii. Pesoanele care aleg sa utilizeze solarul sau sa se expuna la soare la ore nepotrivite, fara protectie adecvate pot suferi din pricin fenomenului de piele uscata, insa se pot confrunta si cu fenomenul de imbatranire prematura a pielii. Modificarea structurii la nivel celular este un alt efect care poate aparea in urma expunerii la radiatiile UV.

Care sunt simptomele de piele uscata

O piele uscata este lipsita de sebum. Acest compus format din lipide, este esential pentru lubrifierea pielii. Sebumul actioneaza in primul rand ca lubrifiant al dermei, insa actioneaza si ca o bariera de protectie importiva agentilor patogeni si a ciupercilor microscopice.

Citeste si:  4 semne care îţi arată că trebuie să îţi detoxifici corpul imediat

Primele simptome de piele uscata  se manifesta prin disconfort, jena si  mancarime. Temperaturile extreme, purtarea unor stofe sintetice nepotrivite, pot accentua aceste simtpome si pot crea senzatie ridicata de disconfort. Netratate la timp aceste simptome pot duce la cojirea pielii, aparitia inrosirilor, iritatiilor si chiar la dezvoltarea de eruptii cutanate.

Senzatia de piele uscata poate fi remediata usor, adoptand cateva obiceiuri sanatoase si introducand in rutina zilnica cateva preparate cu valoare nutritiva ridicata.

Remedii naturiste care ajuta le combaterea senzatiei de uscaciune a pielii

In primul rand trebuie luate masuri de refacere a stocului de apa in organsim. Deci trebuie marit consumul de lichide bune (apa, ceaiuri, sucuri naturale, s.a). Trebuie evite sucurile indulcite, bauturile acidulate cu continut ridicat de diozxid de carbon, cafeaua si preparatele diuretice, care favorizeaza eliminarea lichidelor din corp.

Si dieta zilnica trebuie conceputa astfel incat organismul sa se bucure de un plus de vitamine si minerale. Se recomanda consumul ridicat de fructe si legume de sezon, bogate in vitamine, minerale si apa. Acestea faciliteaza producerea de sebum, extrem de important pentru lubrifierea pielii. Sunt recomandate alimentele bogate in antioxidanti, vitamina A, vitamina C si vitamina E. Aceste elemente au efecte deosebite asupra tuturor straturilor dermei, sporind elasticitatea si consistenta.

Introducerea unguentelor in ritualul de ingrijire zilnica este un alt pas ce trebuie urmat, pentru a trata aceasta afectiune. Produsele de natura vegetala, bogate in acizi grasi esentiali pot constituit tratamente naturiste deosebite pentru pielea sensibila.

Uleiul de masline, este un unguent care hidrateaza si hraneste pielea in profunzime si ajuta la indepartarea senzatiei de uscaciune. Acest produs este foarte popular si este folosit in industria cosmetica la scara larga. Continutul ridicat de acizi grasi naturali, minerale si vitamine, din uleiul de masline actioneaza ca pansament pentru pielea sensibilizata de uscaciune. Pentru a spori eficienta uleiului de masline specialistii recomanda amestecarea acestuia cu diferite substante si compusi care au efecte deosebite pentru tesuturile dermei. Zaharul nerafinat, dizolvat in ulei de masline cald, este un preparat intens hidratant, ce poate fi folosit si pentru indepartarea eficienta a urmelor de machiaj.

Citeste si:  Acidul salicilic: Ingredientul care te scapa de acnee si curata in profunzime

Uleiul de migdale este, conform specialistilor, cel mai bun preparat care ajuta la refacerea stratului hidrolipedic al epidermei. Uleiul de migdale a fost din cele mai vechi timpuri, secretul tenului luminos. Continutul ridicat de vitamina E, acid linoleic si acid palmitic, au efecte revitalizante si hidratante aupra pielii uscate. Deci uleiul de migdale este un emolient deosebit in orice sezon.

Masca cu miere de albine, zeama de lamaie si galbenus de ou, constituie un tratament naturist pentru pielea sensibila si iritata. Este folosita pentru hidratarea, curatarea si hranirea pielii uscate. Efectele emoliente, calmante si intens hranitoare, sunt observate imediat, pielea ramanant mai luminoasa, mai neteda, mai fina la atingere.

Uleiul esential de gentiana este un produs naturist cu proprietati minunate asupra pielii. Multe femei cu predispozitie la uscaciunea pielii, au introdus uleiul esential de gentiana in ritualul de ingrijire zilnica. Cateva picaturi introduse in apa calda de baie, fac minuni asupra pielii, dar si asupra starii de spirit, deoarece favorizeaza relaxarea nervoasa si musculare. In plus, extrasul de gentiana, are propietati tonice, deci reda elasticitatea si fermitatea pielii, lasand un aspect mai proaspat.

Articolul precedentDe ce sa creezi traditii de familie si cum sa faci acest lucru
Articolul următorLectii pe care le putem invata de la copiii nostri

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau