Produsele de machiaj naturale facute in casa, necesita cateva ingrediente care sunt putin mai dificil de gasit, insa cu siguranta merita efortul. Produsele de calitate din comert pot ajunge sa coste foarte mult si nici in cazul lor, nimeni nu poate controla ce contin ele de fapt. Probabil ca unele dintre ingredientele necesare pentru a iti face singura produsele de machiaj, le ai deja in bucatarie.

Produse naturale pentru piele
Felul in care iti ingrijesti pielea inainte de a aplica machiajul este la fel de important si exista cateva optiuni naturale minunate pentru asta (despre care va exista un alt articol mai detaliat).
Deocamdata, pe scurt, te poti demachia cu ajutorul uleiurilor, astfel ca pielea ta va fi si hidratata dar si catifelata. Dimineata poti sa iti speli fata cu ajutorul mierii organice. Scrubul cu zahar si ulei, sau cel cu bicarbonat, este excelent pentru piele.
Cand iti ingrijesti pielea asa cum trebuie, nu vei mai avea nevoie de machiaj.
Daca totusi esti genul de femeie care nu iese din casa fara a se machia, iata cateva retete pentru produse de machiaj naturale.

Fond de ten natural facut in casa

La recomandarea unei prietene care a folosit cacaoa ca autobronzant natural, am inceput sa experimentez si eu mai multe variante de fond de ten natural si am gasit o reteta similara unui machiaj mineral.

Folosesc ca baza pudra de arorut si oxidul de zinc (se poate folosi si amidon, insa arorutul este mai bun) si apoi usor, usor, adaug pudra de cacao si scortisoara pulbere, pana cand obtin nuanta apropiata de cea a pielii mele. Poti tine amestecul intr-un borcanel sau intr-un recipient gol ramas de la un produs de machiaj. Se aplica normal cu pensula. Am incercat de cateva ori pana cand am ajuns la culoarea potrivita pentru tenul meu. Dupa aceea am descoperit ca adaugand pudra de mica galbena, textura devine si mai fina si da stralucire pielii.

Ingrediente:

2 linguri de oxid de zinc ( se poate folosi pudra de arorut in loc, insa nu acopera la fel de bine)
1 lingura de pudra de arorut (optional)
1 lingurita de pudra de mica
½ -1 lingurita de argila cosmetica (optional). Eu am pus un praf de argila cosmetica alba si putina argila verde.
Maxim o lingurita de pudra de cacao (foarte fina) sau pudra de mica aurie (sau ambele) pentru a obtine nuanta dorita
Optional: 1 lingurita de pudra de mica translucida, care este de ajutor pentru pielea foarte grasa

Instructiuni:

1. Se amesteca toate ingredientele pentru a obtine nuanta si gradul de acoperire dorite.
2. Oxidul de zinc va acoperi imperfectiunile si are rolul de matifiere
3. Pudra de mica, argila si pudra de cacao dau culoarea. Adauga putin cate putin, testand nuanta pe incheietura mainii, pana cand obtii nuanta dorita.
4. Se depoziteaza intr-un borcanel cu capac

Mentiune: Daca preferi, poti folosi doar pudra de arorut (sau argila alba cosmetica), pudra de cacao si optional pudra de scortisoara. Toate acestea vor crea un fond de ten natural, insa nu va tine la fel de mult ca amestecul cu oxid de zinc si pudra de mica. Eu consider ca este in regula sa folosesc oxidul de zinc, insa daca tu nu vrei, poti ramane la versiunea cu arorut.
Exista mai multe variante ale acestei retete, machiajul natural este mai mult o arta decat o stiinta, iar nuanta si combinatiile bazelor depind de cat de bine vrei sa acopere tenul si culoarea dorita. Oxidul de zinc, utilizat ca baza, va fi asemanator produselor de machiaj mineral din comert, iar pudra de mica va da pielii o stralucire naturala.

Citeste si:  Ce masca cosmetica Bio ti se potriveste in functie de tipul tenului

Daca nu ai aceste ingrediente, sau nu vrei sa le folosesti, atunci ramai doar la mixul de arorut si pudra de cacao si scortisoara, fiindca vor fi eficiente, insa nu vor acoperi la fel de bine.

Blush natural – sau autobronzant
Cea mai usoara varianta de facut in casa: La fel ca si in cazul fondului de ten, daca vrei sa faci un blush natural, trebuie sa folosesti ca baza pudra de arorut si apoi sa adaugi mai multa pudra de cacao si scortisoara, pentru o nuanta mai inchisa.
Eu am incercat si sfecla rosie deshidratata (la deshidrator) sau florile uscate de hibiscus, pentru a da o nuanta rozalie. Am obtinut rezultate bune, insa daca incerci, va trebui sa le macini foarte, foarte bine. Se pastreaza intr-un recipient inchis.

Pentru un blush care tine mai mult, foloseste pudra de oxid de zinc ca baza si adauga pudra de cacao si pudra de mica roz pentru a obtine culoarea dorita (sau varianta cu flori de hibiscus).

Tus natural pentru ochi si machiaj pentru pleoape
Intotdeauna ai grija cu produsele pe care le folosesti in zona ochilor, chiar si cu cele naturale. Eu amestec diverse culori din ingrediente naturale pentru machiajul pleoapelor, utilizand pudra de cacao (nuante cafenii), spirulina pudra (nuante verzi) si arorut (nuante deschise). Preferatul meu este amestecul de pudra de cacao si putin arorut, pentru o textura catifelata.

Pentru tus de ochi natural, folosesc ori putina pudra de cacao amestecata cu ulei de cocos, ori o bucatica de carbune activ si unt de shea. Ai grija sa nu iti intre in ochi atunci cand le folosesti.
Eu pastrez fardul de ochi intr-o cutiuta de la un fard de ochi pe care l-am folosit inainte si il aplic cu degetul sau cu o pensula foarte usor umezita.

Pentru a obtine un tus de ochi mai catifelat, amestec parti egale de ulei de cocos si unt de shea, cam 14 grame din fiecare (o lingura) si adaug aproximativ ½ lingurita de carbune activ pentru a obtine un tus mai gros. Poti face asta si cu pudra de cacao pentru a obtine culoarea maro.

Rimel natural
Eu nu folosesc rimelul foarte des si atunci cand o fac prefer varianta naturala. Intr-un bol micut, amestec cateva picaturi de gel de aloe vera, cateva picaturi de ulei de vitamina E si pun praf de carbune activ. Il prepar atunci cand am nevoie, insa poate fi pastrat si intr-un borcanel foarte bine inchis, trebuie doar sa cureti periuta intre utilizari. Eu il aplic cu o perie curata sau cu o periuta de dinti.

Citeste si:  Perierea uscată desfundă porii şi exfoliază pielea

O varianta mai scumpa, insa mai “profesionala” a acestui rimel este aceasta:

Ingrediente:

¼ lingurita carbune activ.
¼ lingurita de argila cosmetica- ajuta la intarirea rimelului si il impiedica sa se intinda.
1/8 lingurita de glicerina vegetala- cam 4 picaturi- face rimelul fin si il face sa prinda mai bine pe gene.
1 lingurita de gel Aloe vera-pentru textura si finete.

Instructiuni:

1. Se amesteca ingredientele intr-un bol mic, pana cand se obtine o pasta omogena.

2. Poti sa mai adaugi gel de aloe vera daca este nevoie, pentru o consistenta mai fina.

3. Se pune intr-un borcanel.

4. Il aplici ca pe un rimel normal.

5. Pentru a sterge rimelul foloseste o bucatica de vata inmuiata in apa calda, sau ulei de masline.

Mentiune: Daca vrei sa obtii gene mai lungi, da-le intai cu arorut sau cu amidon.

Important!!! Toate recipientele cu care lucrezi trebuie sa fie foarte curate!! Produsele cosmetice facute in casa nu contin conservanti si se pot contamina mai repede cu bacterii. De aceea trebuie sa speli periuta bine dupa fiecare utilizare. Exista posibilitatea ca rimelul sa nu iasa din prima, fiindca depinde si de produsele folosite. Insa daca vei exersa, cu siguranta pana la urma vei gasi consistenta potrivita.

La oricare dintre produse, dupa ce capeti putina experienta, poti experimenta si cu alte ingrediente naturale, cum ar fi turmericul (atentie pateaza), sau spirulina pudra pentru acoperirea petelor rosiatice, desigur in cantitatile necesare pentru a obtine nuante naturale…
Testeaza-le intai pentru a vedea cum suporta pielea ta produsele. Scortisoara s-ar putea sa dea o senzatie de furnicaturi, asa ca daca nu se simte ok, incearca sa pui mai putina, sau sa o inlocuiesti cu nucsoara.
Daca produsul nu prinde pe piele, da-te cu putin ulei pe fata, maseaza si asteapta cam 10 minute pana cand aplici blush-ul sau fondul de ten. Pielea nu trebuie sa fie foarte grasa cand aplici machiajul. Poti sa experimentezi si sa incerci sa faci un fond de ten lichid adaugand putin ulei de masline. Toate ingredientele trebuie sa fie foarte fine, asa ca vei avea nevoie de o rasnita, ori de un mojar. Daca nu sunt foarte fine, nu vor sta pe piele, de fapt probabil ca stii care este textura necesara pentru fondul de ten.

Produsele de mai sus nu se pot potrivi tuturor tipurilor de ten, asa ca poti incerca diverse variante pana cand gasesti ingredientele potrivite pentru tine. Tinand cont ca eviti toate chimicalele din produsele din comert, merita sa le dai celor naturale o sansa, plus ca este placut sa experimentezi cu produse naturale, fiindca nu prezinta riscuri, insa daca stii ca esti alergica la vreunul dintre ingrediente mai bine evita utilizarea lui, chiar si pe piele.

Articolul precedentSângerările din sarcină – cauze posibile şi cum să le faci faţă
Articolul următorBiscuiti din faina de cocos (fara cereale si lactate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau