De o buna perioada de timp, populatia a inceput sa fie constientizata cu privire la ingredientele folosite in produsele cosmetice si efectele lor pe termen lung, evidentiind ca unele substante chimice din produse cu folosire repetata, pot dauna sanatatii. Anumite substante au fost interzise a se folosi, unele si-au redus concentratia si pentru altele s-au emis atentionari.
Astfel, populatia a aflat despre parabenii din compozitia cosmeticelor, efectele aluminiului si ale ingredientelor cu potential hormonal. Desi folosite la nivel redus sau realizate personal in anumite gospodarii, produsele cosmetice bio incep sa aiba o piata larga de desfacere si sa fie comercializate in game din ce in ce mai mari. Incercate cu scepticism de persoanele ce vor sa adopte un stil de viata sanatos, produsele cosmetice bio fac acum parte integranta dintr-un regim de viata natural, adoptat de cat mai multi oameni.
Cosmetica bio are la baza ingrediente cosmetice naturale si cuprinde parfumuri naturale, cosmetice pentru par, ten, corp, machiaj bio, uleiuri esentiale si ape florale pure. Acestea se pot realiza handmade de fiecare in parte, sau cumpara de la magazine specializate. Un prim pas in folosirea produselor cosmetice bio este informarea corecta despre acestea, in principal despre ingredientele folosite si firma producatoare.
Fiind o piata concurentiala, studierea ofertelor si compararea lor poate deslusi ceea ce dorim si ceea ce ni se potriveste cel mai bine. O mai buna cunoastere o implica si testarea lor, desi sunt putine companii care ofera mostre sau permit desfacerea produselor. Cea mai importanta etapa o constituie intelegerea ca produsele cosmetice bio nu sunt ca acelea care contin ingrediente chimice, si in functie de cat timp am folosit produsele din urma, trecerea la produse bio poate fi acceptata mai greu de corp sau de propriile preferinte. Astfel, mirosul produselor naturale poate fi mai putin intens, efectele anumitor creme si lotiuni se va vedea mai lent, consistenta acestora va fi diferita si primele impresii nu pot fi neaparat placute la toate produsele.
Avand tenul sau parul obisnuite cu anumite game sau substante din produsele cu ingrediente chimice, trecerea la ingrediente naturale poate avea la inceput un efect slab sau dezamagitor, necesitand rabdare si o folosire repetata. Insa vointa de a pastra un stil de viata sanatos trebuie sa atinga si latura cosmetica si sa determine renuntarea la vechile produse. De multe ori mai ieftine si accesibile, produsele cu ingrediente chimice sunt la indemana si reprezinta o cale mai simpla de mentinere a frumusetii.
Insa pe termen lung, acestea nu ajuta ci doar te fac sa schimbi gamele de produse pentru a trata aceleasi probleme nevindecate. Pentru un stil de viata sanatos, eliminarea ingredientelor ce nu sunt naturale trebuie sa inceapa de la alimentatie, sa continue cu cosmeticele bio si sa se completeze cu o armonie fizica si psihica. Astfel, se procedeaza intai la curatarea organismului de substantele daunatoare, ce implica si curatarea pielii, tenului, parului, urmand apoi cu aplicarea produselor naturale.
Produsele de machiaj bio nu contin o gama atat de mare ca si marcile de cosmetice uzuale, determinand o mica modificare a stilului de machiaj folosit. Pudrele pentru obraji, fardurile si rujurile sunt in nuante mai reduse, limitand optiunile, dar oferind totusi destule variante. De aceea, trecerea la cosmetice bio implica anumite limitari si compromisuri care trebuie acceptate de dragul sananatatii si eliminarii ingredientelor periculoase. Odata intelegand aceste principii de viata sanatoase, intoarcerea la ingredientele chimice ar putea fi total respinsa de organism, prin simpla cunoastere a diferentelor dintre produse. Astfel, dupa utilizarea unei creme bio, folosirea unei creme obisnuite nu va mai fii atat de placuta ca inainte, sau gustul unui ruj pe buze ar putea deveni insuportabil pentru ca stim din ce ingrediente este facut.
Folosirea cosmeticelor obtinute in casa poate avea ca dezavantaj efortul depus pentru realizare si conservare sau testari repetate si costisitoare pana la gasirea unei formule potrivite. Exista multe retete postate pentru obtinerea unor creme de fata, corp sau pentru par, si trebuie avuta rabdare pentru a le realiza si testa treptat, pana la descoperirea compozitiilor si ingredientelor agreate. De aceea, trecerea la cosmetice bio se va face treptat, cu rabdare si vointa, lasand timp corpului pentru adaptare.
Folosirea cosmeticelor bio realizate personal necesita insa un studiu anterior, intelegerea ingredientelor, a modului de combinare si preparare, urmand a se evita sfaturile de la persoane fara specializari sau experienta in acest domeniu. Desi folosirea propriilor produse de cosmetice realizate in casa, denumite handmade, poate reprezenta o mandrie personala, greselile in obtinerea lor pot anula efectele dorite, produce efecte neplacute si chiar descuraja folosirea lor pe viitor.
Comoditatea folosirii produselor uzuale cu ingrediente chimice si metinerea vechilor conceptii despre cosmetice, pot determina renunatarea la cosmeticele bio, insa numai folosirea lor pe termen lung va evidentia adevaratele efecte benefice asupra sanatatii si frumusetii ale produselor naturale.