Uleiul de cocos este un produs utilizat atat pentru imbunatatirea starii de sanatate, cat si in frumusete. Acesta contine grasimi saturate, este bogat in fier si in vitaminele E si K.
Pentru a verifica daca este pur, se analizeaza culoarea si mirosul; mirosul este unul fin, discret, placut, ce imbina aroma nucii de cocos cu mirosul de ulei. Daca este expus la temperaturi scazute, uleiul de cocos se intareste, modificandu-si culoarea: din galben auriu in alb.
S-a constatat ca uleiul de cocos este un bun demachiant; in vederea curatarii tenului, se aplica un strat gros de ulei, se lasa sa actioneze 20-30 minute, dupa care se sterge usor (cu dischete demachiante) fata; este recomandat si in cazul machiajului rezistent la apa. Datorita efectului hidratant, poate fi folosit pe tot corpul (si de femei insarcinate) in vederea prevenirii aparitiei vergeturilor; pielea devine elastica, stopand acest disconfort.
In plus, poate contribui si la tratarea vergeturilor, prin aplicare imediat dupa dus, cand porii sunt deschisi. Acest produs poate fi folosit ca lotiune, crema de noapte (dupa curatarea tenului, se aplica ulei de cocos si se maseaza usor) sau chiar crema pentru epilat (are rol antibacterian; iar datorita continutului de acizi grasi calmeaza iritatiile minore), datorita proprietatii hidratante.
Uleiul de cocos poate fi utilizat cu succes (sunt studii ce confirma efectele benefice) ca tratament pentru par, astfel: se aplica seara, inainte de culcare (de preferat) la radacina si pe toata lungimea firului, apoi se acopera cu un prosop si se lasa timp de 14 ore, pentru a actiona intens asupra firului; a doua zi se spala parul cu sampon si balsam. La nevoie, uleiul poate fi utilizat pentru varfuri, pe parul uscat, pentru hidratarea acestora.
Uleiul de cocos are rol antistatic, fapt ce-l recomanda in cazul firelor rebele de par; se pun cateva picaturi pe maini si se trece cu degetele peste firele jucause. Uleiul de cocos stimuleaza cresterea parului, datorita continutului de vitamina E, iar acizii grasi protejeaza scalpul de formarea matretii si intaresc firul de par; in plus, ofera stralucire si un aspect sanatos, trateaza caderea parului si are rolul de refacere si regenerare dupa tratamente agresive sau dupa expunerile lungi la soare. In cazul unui ten puternic deshidratat, uleiul de cocos poate face minuni (se aplica un strat generos si se lasa sa actioneze, dupa care se clateste pielea); acelasi tratament se poate aplica si in cazul buzelor uscate. Produsul este foarte bun pentru masaj; se incalzeste, se adauga ulei esential preferat si apoi se utilizeaza, hidratand perfect pielea si lasand un miros placut, discret. S-a constatat ca ar avea proprietati antiimbatranire, de aceea poate fi utilizat pentru prevenirea aparitiei ridurilor (se maseaza zilnic zona ochilor si a gatului) si a acneei; in uz intern poate trata acneea refacand dezechilibrul hormonal (care este unul dintre motivele aparitiei acneei), iar extern poate ameliora roseata si umflaturile asociate cosurilor. Uleiul de cocos poate fi folosit ca lotiune de plaja, avand rolul de a bloca razele UV cu pana la 30%.
Si barbatii se pot bucura de beneficiile acestui produs natural; astfel, ei il pot utiliza pe post de aftershave, deoarece uleiul de cocos este un bun calmant. Pentru mentinerea sanatatii genelor, se poate aplica seara, inainte de culcare, putin ulei de cocos; este un tratament aplicabil de catre oricine, dar in special este recomandat persoanelor care se machiaza des (folosesc creion si rimel ce au, in timp, efecte negative asupra genelor); in plus, are rolul de a intari firele si de a stimula cresterea. Uleiul de cocos este perfect pentru cuticule: se maseaza bine unghiile uscate, pentru un efect garantat.
Venele varicoase sunt inestetice si multe femei se feresc in a purta anumite tinute, pentru a-si ascunde zonele afectate; se pot vedea ameliorari, imbunatatiri, in urma masarii zilnice al acestor zone cu ulei de cocos. Se poate folosi dupa o expunere indelungata la soare, pentru proprietatile sale de calmare si hidratare. Pielea de la coate si genunchi se vor muia miraculos in urma aplicarii unui strat de ulei.
Si pentru picioare este recomandat acest produs; picioarele uscate pot fi masate cu ulei de cocos amestecat cu sare, pentru a deveni matasoase, fine. Este un excelent exfoliant, asa ca poate fi amestecat cu sare de Himalaya si aplicat pe ten zilnic sau amestecat cu zahar si zat de cafea pentru exfolierea corporala; vine in ajutorul femeilor, sustinand frumusetea, datorita rolului de a lupta impotriva celulitei.
Atat femeile cat si barbatii isi doresc sa aiba un zambet de invidiat, iar acest lucru este posibil daca ai o dantura perfecta, de un alb imaculat; se poate folosi ulei de cocos amestecat cu bicarbonat (cantitati egale) in loc de pasta de dinti sau in paralel, dupa preferinta. Daca se doreste, se poate indulci acest preparat cu stevie (este un indulcitor natural, cu rol antibacterian)