Apa de trandafiri nu doar că miroase minunat însă are şi o mulţime de întrebuinţări. Poate fi utilizată ca toner, parfum de păr, spray răcoritor sau ca parfumant pentru haine. Petalele de trandafir sunt comestibile şi apa de trandafiri poate şi ea fi folosită în bucătărie.
Apa de trandafiri poate fi folosită ca înlocuitor de apă în cazul săpunului, pentru clătirea părului sau ca balsam de descâlcire. Ca idee, apa de trandafiri nu va schimba culoarea săpunurilor şi cu siguranţă nu o să le dea o culoare roz.

Fierbere vs distilare
Sunt două moduri relativ simple prin care poţi obţine apă de trandafiri făcută în casă. Cel mai uşor şi rapid mod este să fierbi petalele de trandafir (uscate sau proaspete) în apă. Va rezulta o apă rozalie frumos mirositoare. Această metodă este cea mai potrivită pentru reţetele culinare şi pentru situaţiile în care o foloseşti repede, fiindcă nu poate fi păstrată foarte mult timp.
Prin metoda distilării se obţine un hidrosol. Este de asemenea destul de uşor de făcut, deşi durează puţin mai mult timp, merită, fiindcă hidrosolul de trandafiri obţinut este clar şi poate fi păstrat mai mult timp.

Alegerea petalelor de trandafir
Există peste 100 de tipuri de trandafiri. Dacă te afli printre persoanele norocoase care să aibă trandafiri în grădină, îi poţi folosi pentru a face apă de trandafiri. Dacă vrei să te ocupi chiar tu de culegerea petalelor, atunci fă-o dimineaţa devreme, atunci când florile miros cel mai tare. Poţi de asemenea să cumperi petalele, însă asigură-te că provin din culturi bio. Este important să foloseşti petale de trandafiri care nu au fost stropite cu chimicale, astfel încât apa de trandafiri să nu fie un mix de substanţe chimice.
Poţi să foloseşti şi petalele uscate care se găsesc la punguţe, pe internet sau în plafar. O altă variantă ar fi utilizarea florilor de levănţică. Urmează instrucţiunile de mai jos care se referă la petale uscate şi foloseşte apa de levănţică în locul apei de trandafiri în următoarele reţete.

Utilizări ale apei de trandafir
Există atâtea întrebuinţări ale apei de trandafiri. Iată câteva dintre preferatele mele.

Spray-uri parfumate

Unul dintre lucrurile cărora persoanele care au început să utilizeze produse naturale de frumuseţe, îi duc lipsa, este mirosul frumos al produselor din comerţ. De cele mai multe ori, acele arome artificiale sunt cele care ajută la vânzarea parfumurilor, săpunurilor şi șampoanelor, însă acestea sunt şi cele mai periculoase ingrediente pe care acele produse le conţin.
Apa de trandafiri reprezintă o bază minunată pentru înlocuitorii de spray-uri parfumate. Şampoanele naturale de exemplu, îţi lasă părul curat şi protejează echilibrul natural al uleiurilor scalpului, însă nu au un miros care să ţină prea mult. Poţi să faci în casă un parfum pentru păr care să dea o nuanţă florală podoabei tale capilare. De asemenea poţi să îţi tamponezi încheieturile şi gâtul cu apa de trandafiri pentru o notă subtilă de parfum.

Parfum de păr făcut în casă: Amestecă 1 linguriţă de extract natural de vanilie cu uleiuri esenţiale într-o sticluţă cu vaporizator şi umple-o până sus cu apă de trandafiri. Dă câteva pufuri pe păr când acesta este umed şi apoi usucă-l ca de obicei. Acest parfum este minunat şi pentru a doua sau a treia zi de la spălare. Pulverizează de câteva ori pe păr pentru a îl reîmprospăta. Parfumul se păstrează în frigider. Combinaţia mea favorită de uleiuri esenţiale este:
3 picături de Patchouli
4 picături Ylang Ylang
3 picături rozmarin
4 picături cedru
5 picături levănţică
4 picături grapefruit
4 picături bergamotă

Citeste si:  Metode naturale pentru buze mai frumoase şi mai roşii

Parfum pentru materiale: Pune apa de trandafiri într-o sticlă cu pulverizator pe care să o foloseşti pe haine, lenjerii de pat sau alte materiale. Poţi adăuga şi câteva picături de ulei esenţial de trandafir sau levănţică. Pulverizează pe cearceafuri înainte de a merge la culcare.

Îngrijirea pielii
O altă întrebuinţare minunată a apei de trandafiri făcută în casă este în îngrijirea pielii. Apa de trandafiri ajută la echilibrarea Ph-ului pielii, scade roşeaţa şi iritația, strânge porii şi ajută la răcorirea şi calmarea pielii încinse.

Toner facial: Păstrează apa de trandafiri făcută în casă într-un recipient din sticlă, închis la culoare. Adaugă o picătură sau două de ulei esenţial de trandafiri sau de levănţică şi aplic-o pe faţă cu ajutorul unui disc demachiant sau cu puţină vată, după ce ieşi din duș sau după ce te speli pe faţă.

Vapori răcoritori: Depozitează apa de trandafiri într-o sticlă închisă la culoare care să aibă un pulverizator fin. O poţi păstra în poşetă pentru ocaziile în care eşti grăbită sau o poţi păstra în frigider pentru o extra senzaţie de răcorire. Pulverizeaz-o pe faţă pentru a îţi răcori pielea şi pentru a te reîmprospăta.

Calmarea arsurilor solare: Amestecă în părţi egale apă de trandafiri şi oţet de cidru de mere într-o sticlă cu pulverizator şi aplică pe pielea arsă de soare.

Îmbunătăţirea stării de spirit:
Apa de trandafiri este şi un minunat preparat care îţi poate schimba dispoziţia. O poţi pulveriza la fel ca şi în cazul spray-ului răcoritor şi să inspiri adânc aroma pentru a îţi îmbunătăţi starea de spirit. Pentru o baie calmantă, adaugă 1-2 căni de apă de trandafiri în cadă.

Utilizări culinare

În ceai: Adaugă apă de trandafiri după preferinţe în ceai.
Iaurt aromat: Poţi începe cu o linguriţă de apă de trandafiri la o cutie de iaurt, după care poţi adăuga în funcţie de gust.
Limonadă: Adaugă puţină apă de trandafiri în limonadă pentru o aromă deosebită

Cum să faci apă de trandafiri

Există două metode prin care poţi obţine apă de trandafiri, ori prin fierbere ori prin distilare.
Opţiunea 1: Metodă fierberii

Ai nevoie de:
• petale uscate de trandafir (sau proaspete, dintr-o sursă bio)
• apă
• recipient pentru fiert şi un capac
• tifon
• o sticlă închisă la culoare (opţional un pulverizator)

Instrucţiuni:
1. Măsoară 1/4 cană de petale uscate de trandafiri şi pune-le în recipient. Foloseşte 1/2 până la 3/4 de cană dacă foloseşti petale proaspete.
2. Toarnă 1 1/2 căni de apă în recipient
3. Acoperă şi aşteaptă să înceapă să fiarbă.
4. Scade temperatura la minimul necesar ca apa să continue să fiarbă.
5. Lasă recipientul pe foc până când culoarea petalelor a început să devină ştearsă. Eu le las până devin aproape incolore. Asta durează cam 5-10 minute.
6. Las-o să se răcească complet cu capacul pus.
7. Strecoară apa cu ajutorul tifonului şi toarn-o în sticla închisă la culoare, curăţată în prealabil. Poţi să foloseşti şi o pâlnie şi să o pui întâi într-o măsurătoare şi după să o torni în sticlă.
8. Se păstrează în frigider câteva săptămâni sau la temperatura camerei cel mult o săptămână.

Citeste si:  Cum sa folosesti uleiul de cocos in tratamentele de infrumusetare

Opţiunea 2: Metoda distilării

Ai nevoie de :
• petale uscate de trandafir (sau proaspete, dintr-o sursă bio)
• apă
• gheaţă
• oală încăpătoare cu capac
• o cărămidă (o cărămidă la propriu) sau un vas de sticlă rezistent la microunde
• un vas de metal sau un vas de sticlă rezistent la temperaturi înalte
• o sticlă închisă la culoare (opţional un pulverizator)

Instrucţiuni:
1. Pune o cărămidă curată în oală, sau vasul de sticlă (obligatoriu rezistent la temperaturi mari).
2. Pune bolul de metal sau cel de sticlă, pe cărămidă (sau pe vasul de sticlă).
3. Măsoară cam 1 1/2 căni de petale uscate de trandafiri şi pune-le în jurul cărămizii, asigurându-te că nu ajunge nici una în vas. Foloseşte 3-5 căni dacă foloseşti petale proaspete şi presează-le astfel încât să stea în jurul cărămizii şi sub nivelul vasului de metal sau sticlă.
4. Toarnă apa peste petale până când această ajunge aproape de marginea de sus a cărămizii sau a vasului de sticla.
5. Acoperă oala cu capacul pus invers. Asta o să permită aburului să se strângă şi să picure fix în mijlocul vasului de pe cărămidă.
6. Pune gheaţă pe capac pentru a ajuta la condensarea aburului şi la scurgerea lichidului în vas. Poţi să o pui direct pe capac şi să absorbi apa de după topire cu un burete. Ori poţi să pui o punguţă de gheaţă şi când gheaţa se topeşte, să o înlocuieşti. Scopul este să se formeze cât mai mult abur pentru că practic, aburul este apa de trandafiri.
7. Aşteaptă ca apa să înceapă să fiarbă şi dă focul mic, însă ai grijă ca apa să fiarbă în continuare.
8. Înlocuieşte gheaţa pe măsură ce se topeşte şi lasă vasul pe foc pentru cel puţin 30 de minute.
9. Ia vasul de pe foc şi lasă apa să se răcească.
10. Cu multă atenţie ia capacul astfel încât eventuala apă de pe el să nu cadă în oală.
11. Toarnă cu grijă apa de trandafiri care s-a strâns în vas, în sticla de culoare închisă.
12. Această apă va rezista mai mult la temperatura camerei (până la 6 luni, deşi eu o consum mult mai repede…) însă poţi să o ţii în frigider doar ca măsură de siguranţă.
13. La mine a rămas nişte apă de trandafiri şi în vasul cel mare, aşa că am strecurat petalele şi am folosit-o la fabricarea unui săpun. Nu avea un miros la fel de puternic, însă nu m-a lăsat inima să o arunc.

Articolul precedentSer Concentrat Anticelulitic CO2 Cu Chlorella
Articolul următorSer pentru bust perfect Sexy Look

LĂSAȚI UN MESAJ

Mesajul tau
Numele tau